Fransk jul – ingen sill och snaps men hummer och bubbel

Tänk dig in i situationen: Du är barn och du och familjen har åkt till Frankrike för att fira jul med släkten. Det är tidig morgon den 24 december. Det kittlar i magen och pirrar i benen. Du är full av förväntan inför årets bästa dag – julafton. Du går upp men bara för att finna att allt är som… vanligt! Det är knappt ens jul i Frankrike då.

Släktfoto från jul
Så här glada såg släkten Worth ut på juldagen 1977, fortfarande mätta efter nattens middag. Jag är den blonda.

Japp, så är det. I Frankrike är den 24:e en helt vanlig dag. Medan vi sippar glögg framför Kalle Anka sliter fransmännen sin anletes svett framför sina datorer.

Julen är minst sagt kort, endast juldagen är helgdag, men man går in i förberedelserna med själ och hjärta och att det är något härligt på gång går inte att missa. Den episka julgran som hänger fritt från glaskupolen i varuhuset Galeries Lafayette finns på plats redan i mitten av november och sedan går man minst sagt all in i hela Paris.

Blingfaktorn, skulle jag påstå, är någonstans mellan Sverige och USA men man snålar inte på pyntet. Det är färgglatt men inte tacky. Precis som i Sverige så syns många julgranar, sapin de noël, och tomtar men också krubbor. I många hushåll är krubborna i centrum och på offentliga platser finns det ofta julkrubbor uppställda och inte så sällan har herdarna och de vise männen fått sällskap av exempelvis brandmän, bagare eller lokala personligheter som betyder mycket för samhället.

Midnattsmässa, ett måste

Även om jul i Frankrike koncentreras till den 25:e så smygstartas det redan kvällen före då man har ”reveillon”, ett ord som härstammar från verbet ”vakna” men innebär en oerhört lång julmiddag.

Notre-Dame upplyst
Om några år kan Notre-Dame ha öppet för midnattsmässa igen

Kvällen skulle kunna liknas vid den svenska uppesittarkvällen men istället för Bingolotto tittar fransmännen på Påvens tal eller går på midnattsmässa och istället för glögg dukar man upp till fest. Traditionellt avnjuter man sin julmiddag då man kommer tillbaka från midnattsmässan. Om du befinner dig i Paris över julen 2022 kan du hitta en kyrka att besöka för midnattsmässa här.

Maten i centrum

Beroende på var i Frankrike man befinner sig ser middagen lite olika ut. Vill du veta mer om vad man har på julbordet så har jag skrivit ett inlägg om våra favoriter som du hittar här. Givetvis är det goda viner och champagne till maten. Efterrätten tror jag är den samma i hela Frankrike; en bûche de Noël, ett bakverk format som en stubbe och gjord på sockerkakssmet och chokladfyllning. Den är minst sagt stabbig men kanske exakt vad man behöver efter en festmåltid av dessa mått. Naturligtvis äter inte alla fransmän den, det är inte helt ovanligt med macarons, tryfflar eller andra söta efterrätter. Av tradition äter man i Provence 13 efterrätter på jul. Jag är mycket glad över att min blogg handlar om Paris.

En bûche de Noêl för jul, något strösslas över den.
En bûche de Noël in the making

Jul i Frankrike innebär också att man lägger mycket tid på dukningen, det ska vara elegant och festligt. Man placerar också tre ljusstakar på bordet. Dessa representerar treenigheten och för att hindra att djävulen tar sig in under bordet knyter man en knut längst ut på bordsduken.

Dina skor – avgörande för en lyckad jul

På juldagsmorgonen är barnen uppe tidigt då jultomten, père Noël har varit på besök under natten. Till skillnad från i Sverige krävs det inte något ändlöst tålamod medan alla släktningar öppnar sina klappar en och en och alla ska beundra dem i tur och ordning. Nej, här ligger klapparna och väntar på barnen. För att göra det riktigt effektivt så får alla varsin hög med presenter och för att göra det riktigt lätt för tomten har alla placerat ut varsin sko framför den öppna spisen. Detta för att tomten ska veta vem som ska ha vilka presenter. Upplägget är fullkomligt ologiskt, jag vet, men vem är jag att ifrågasätta något som har funkat så länge. Tomten hittar rätt år efter år.

Julklappar i skor vid skorsten
I Frankrike lämnar tomten klapparna i skor

Efter en lång dag då man kan fördjupa sig i sina presenter och äta ”papilottes”, små godisar i färgglada papper som du kan läsa om längre ned, dyker man ner i sängen bara för att vakna upp i vardagen igen. Annandag jul är nämligen en helt vanlig arbetsdag i Frankrike.

Saker man kan undra över kring fransmännens jul

Har de mistel?
Japp

Sjunger de julsånger?
Nix, inte riktigt. Katolska hymner har varit så dominerande att man knappt har några egna julsånger. Däremot har man översatt en del från andra språk som Jingle Bells som på franska heter Vive le vent.

Säger man ”God Jul” i tid och otid?
Japp. Men här säger man Joyeux Noël eller Bonnes Fêtes. Man får absolut inte önska någon gott nytt år, Bonne Année innan tolvslaget. Det betyder otur.

Skickar man julkort?
Nix. Man skickar nyårshälsningar istället.

Har man julmarknader?
Verkligen. Fransmännen älskar julmarknader. Det finns nog ingen by med självaktning som inte har någon.

Dricker man glögg?
Ja och nej. Det är inte helt ovanligt att det säljs glödgat vin på julmarknader men hemma dricker man snarare vin och champagne är mer eller mindre obligatoriskt.

Äter man knäck och pepparkakor?
Nix. Däremot äter man ”papilottes”, en liten godis som är inpackad i glansigt papper. Vissa papilottes ”exploderar” som små fyrverkerier när man drar i ändarna.

Joyeux Noël 🎄 🧑🏼‍🎄

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *