Lugn och ro i Paris – är det ens möjligt?

Även om Paris är underbart så kan jag ibland känna att det blir övermäktigt. Det är då jag tar min flykt till en park.

Pulsen i Paris kan få den piggaste att bli lite matt. När det händer är räddningen alltid nära, Paris är fullt av gröna vattenhål i form av välvårdade parker, närmare bestämt 531 stycken. Förutom lugn och ro är det bra ställen att äta medhavd lunchmacka. Det går extra bra i Jardin du Luxembourg, Jardin des Tuilleries och Palais Royal där det finns en riktigt bra bra grej – en enorm mängd gröna stolar.

1923 ställde staden ut gröna stolar i Jardin des Luxembourg. Dessa var populära och idag är det möbeltillverkaren Fermob som tillverkar dem till stadens parker. Från början var de i trä men idag är de utbytta mot rejäla stolar i metall som tål den parisiska vintern.  Idag säljs de även till privatpersoner i allsköns färger men i Paris är de fortfarande gröna. Stolarna är numrerade och jag har ofta undrat hur många det egentligen finns. Jag har aldrig varit med om att inte hitta en ledig stol.

Från början fanns bara en vanlig, helt upprätt modell men idag kan besökaren välja mellan fåtölj, vilstol och stol. Jag älskar dem båda, de är vackra och bekväma. Om du är nyfiken på stolarnas historia så finns det ett spännande blogginlägg här.

Härliga parker att hänga i

Jardin des Tuilleries – slottsparken

Slott i bakgrunden, grönska, park
Louvren rabatt gräsmatta träd

Parken som löper från Louvren till Place de la Concorde fullkomligt myllrar av liv. Den är mäktig eftersom du, om du står vid glaspyramiden vid Louvren och tittar väster ut ser att det löper en rak linje från pyramiden, till obelisken i mitten av Place de la Concorde, till triumfbågen för att sedan sluta vid bågen i det relativt moderna området La Defence. Här finns både sol och skugga och när värmen är dig övermäktig kan du alltid flytta på någon av stolarna till skuggläge, ta upp en bok och bara vara några timmar.

Clara och jag har en favoritplats i tuillerierna, jag brukar ta mig dit nästan varje gång jag är i Paris. Längst ner, närmast Place de la Concorde finns det två upphöjda områden. Jag går upp på vänstra sidan, tar mig en stol och sätter mig i skuggan av ett träd och njuter av utsikten. Där uppe är det oftast folktomt och trots att jag befinner mig vid vad jag misstänker är en av Frankrikes mest trafikerade trafikplatser infinner sig någon sorts lugn.

Slott båtar i damm
De klassiska båtarna i Luxembourgträdgården

Du har säkerligen sett mängder av bilder på barn som leker med båtar i dammen i Jardin du Luxembourg. Detta är parkernas park. Du har säkerligen sett mängder av bilder på barn som leker med båtar i dammen i Jardin du Luxembourg. Det gör de än idag, även om just denna bild är från andra världskriget. Då användes parken som grönsaksodling. Paris hade fyra miljoner invånare och många munnar att mätta. Idag vallfärdar parisarna till parken under helgerna. Den har en generös lekplats och dessutom finns det tennisbanor för den hugade. Givetvis går det också att spela boule.

Parc des Buttes Chaumont – en park svår att motstå

Vacker park, grönt
Så prunkande och grön att jag nästan vill bli kramad av parken

Långt innan jag själv hade varit här skickade jag hit andra. De var alla väldigt positiva efteråt så för ett tag sedan besökte jag själv den vildmarksliknande parken. Jag förstod varför de jag hade skickat dit var så nöjda, den var lika gudomlig som den såg ut på bild. Parken anlades 1867 efter en önskan av Napoleon III. Tidigare hade området varit minst sagt shady med en uppvisning av liken av alla dödsstraffade brottslingar,  styckning av hästkadaver och avloppshål, bara för att nämna några tidigare användningsområden. Men till sist blev det en park, anlagd av Jean-Charles Alphand som tidigare hade varit hjärnan bakom Bois de Bologne och Bois de Vincennes. Hitta hit.

Jardin des Plantes – en minst sagt välansad park

Park, planteringar, person, stort hus
Ordentliga rabatter

 

Botaniska trädgården är en av mina favoriter. Den finns inte ens några fermobstolar, men det är något speciellt med den. När jag kom hit första gången insåg jag att jag aldrig hade sett växter prunka tidigare. det är galet vackert. Dessutom är den är på lagom promenadavstånd från Notre-Dame, det tar cirka 20 minuter att gå och den lämpar sig precis som övriga parker väl för en liten lunchsmörgås på en bänk. Parken är full av aktiviteter. Här ligger bland annat ett zoo och det naturhistoriska museet som tydligen ska vara något utöver det vanliga. Jag har dock aldrig varit där.

Jardin du Palais Royal – stans minst gröna park. Och den bästa!

Grön häck, staty, park, hus

Jag vill alltid stanna upp i Jardin du Palais Royal. Belägen alldeles bredvid den hårt trafikerade rue de Rivoli är den förvånande lugn. Runt parken, som kanske snarare är en gräsmatta med träd i kanterna, löper en vacker huskropp som huserar lyxrestauranger, kaféer och antikhandlare. Parken är full av de traditionella gröna Fermobstolarna som återfinns i många av Paris parker. Där får alla som behöver lite vila sätta sig. Dubbelfåtöljerna är lite extra bra för den som är på romantisk weekend i kärlekens huvudstad. Om du besöker parken får du inte missa mitt favoritfik; Kitsuné. Det är inget särskilt men ändå alldeles underbart.

Parc Monceau – en grön explosion

Kolonner, damm, växter

Ett stenkast från triumfbågen hittar du denna prunkande park. Den anlades 1778 av hertigen av Orléans och var redan från början en park för allmänheten. Hertigen älskade allt engelskt, vilket verkligen märks. Det här är en riktig oss, värd ett besök om du ändå är i krokarna.

Om du känner igen parken så kan det stämma. Den har en roll i många franska serier och filmer. Om du har sett serien Ödets lågor lär du känna igen dig. Det är här borgmästaren och hans fru bor och sonen försvinner.

Coulée Verte René-Dumont

Park, gångväg, buskar

I 12:e ligger Paris svar på New Yorks high line. Parken är ett gammalt järnvägsspår och sträcker sig 4,5 kilometer i väst-ostlig riktning. Här finns allt från bostadskvarter till tunnlar och skog och om man går ner till gatuplan hittar man på vissa sträckor konstnärsateljéer nedanför. Här finns mycket skugga för den varma sommardagen.

Här hittar du en lista över samtliga 531 parker i Paris.

Happy relaxing!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *