Så fixar du en bra picknick i Paris

När våren kommer känns ju en picknick lockande. Av trängseln i parkerna att döma älskar parisarna att ha picknick. Mitt Paris korre Clara tipsar om bästa platserna och bästa maten.

En vanlig bild man ser från Paris är på personer som sitter på Champ de Mars vid Eiffeltornet och har picknick med fina bakelser, jordgubbar och champagne. Inte sällan ser man hur dessa picknickar slutar i frierier med det blinkande tornet i bakgrunden. Det kan såklart vara trevligt att sitta där, men en picknick i Paris kan vara så mycket mer.

Givetvis blir det en bra picknick med champagne
Givetvis blir det en bra picknick med champagne

När våren kommer fylls Paris grönområden med människor i alla åldrar som vill njuta av vädret. Här kommer mina bästa tips på ställen att ha picknick på, och lite tips för att den ska bli så bra som möjligt. Så, till att börja med:

Claras bästa picknick-parker

Parc des Buttes-Chaumon

I Parc des Buttes-Chaumont har Mitt Paris korre ofta haft bra picknick

Parc des Buttes-Chaumont ligger lite avlägset i Belleville, 19e arrondissementet, men är absolut värd omvägen. På helgerna täcks de stora gräsmattorna med familjer, ungdomsgäng och äldre sällskap som vill njuta av solen. Tar man sig uppåt i parken kan man också få en av Paris bästa utsikter. 

Tips: när du ändå är i området, gå upp på La Butte Bergeyre för att titta på utsikten och se ett av Paris, enligt mig, finaste bostadsområden. Det är några få slingriga gator uppkallade efter poeter fyllda med town houses.

Place des Vosges

Place des Vosges står för bra picknick, åtminstone om man ska döma av trängseln
Place des Vosges är ofta välbesökt när picknickvädret slår till

Även Place des Vosges i Marais fylls till bredden en varm vår- eller sommardag. Här består utsikten av Paris vackraste fasader. Här är det ofta lite yngre personer som sitter och spelar musik och dricker öl, men även familjer som låter barnen springa i de små vattendammarna. Vill man inte köpa med sig picknick men ändå vill äta något finns det massor med små hål i väggen eller större restauranger att köpa take away ifrån i området.

Jardin de Luxembourg

I Jardin de Luxembourg, där den franska senaten ligger, finns det både stolar att sitta på och en lång, lång gräsmatta. Jag gillar att Luxemburgträdgården är som en oas i den livliga staden, man går in genom grindarna på Boulevard Saint-Michel och helt plötsligt befinner man sig i en lugn slottsträdgård. Jag gillar att köpa med mig en crêpe från Au P’tit Grec när jag ska äta lunch där.

Seines kajer

Längst med Seines kajer flockas det människor på eftermiddagarna. Det är inte det bästa stället att duka upp en stor picknick då det kan bli ganska trångt, men perfekt för att sitta och dricka en öl eller lite vin och äta nåt snack. Utsikten är självklart underbar, och det finns även flera små uteserveringar att slå sig ner vid.

Givetvis finns det fler härliga parker där du kan ha picknick. Här kan du läsa om några av dem: Lugn och ro i Paris – är det ens möjligt?

Do’s and dont’s för en bra picknick

För det andra: För att picknicken ska bli så bra som möjligt finns det vissa saker att tänka på. Här kommer några saker jag har lärt mig den hårda vägen:

1. När gräsmattorna vilar ska du hålla dig undan

En skylt som visar texten ”vintervila”.

Under vinterhalvåret oktober-mars är gräsmattorna ofta stängda, på ”repos hivernal” (vintervila). När solen börjar titta fram så fylls ofta gräsmattorna ändå, och jag brukar tänka att sitter andra kan jag sitta. Men det kan vara värt att ha i bakhuvudet att man kanske inte kan sitta var som helst. Dessutom finns det vissa gräsmattor som är stängda året om, men följ strömmen så brukar det bli bra.

2. Kom inte för sent

Det första som kan vara bra att veta är att alla Paris anlagda parker stänger klockan 21. Se därför till att inte komma för sent.

3. Använd sittskydd

Det är också bra att ha med något att sitta på. Gräsmattorna kan ha kala fläckar, eller så har en fågel använt den som toalett.

En bra picknick kräver bra mat

För det tredje: maten. En enkel picknick gillar jag att köpa nån frukt eller grönsak och någon dip, tex hummus, på Franprix. Sen kompletterar jag med en baguette från ett boulangerie och något att dricka. Vill man inte plocka ihop saker själv kan man köpa en färdig baguette med pålägg eller en pizzaruta och dricka på boulagerier, eller köpa take away från någon restaurang.

Och dryck

Och hur är det nu, det här med att dricka alkohol på offentlig plats? Internet ger dubbla budskap, men med tanke på hur mycket alkohol som konsumeras på dessa platser verkar det inte vara fel att göra det. Och ärligt, skulle fransmännen bry sig, skulle de ha en picknick utan champagne? Nej, de skulle de inte. Det verkar även ordningsmakten förstå, jag har aldrig sett någon bli tillsagd.

Här hittar du mina favoritparker: Parc des Buttes-Chaumont, Places des Vosges, Jardin de Luxembourg

Trevlig resa! Clara

Kul att veta: Farväl till sugrör och annan plast

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *