Om du var min middagsgäst – en fransk middag

Halvt fransk, halvt svensk. Mina matminnen är något röriga men när familjen under coronan bestämde sig för att maxa julen och börja fira både svensk och fransk jul blev det så mycket tydligare för mig – all mat jag verkligen tycker om är fransk och mina matvanor är långt ifrån svenska så om du kom hem till mig för att äta middag en fredag eller lördag skulle middagen se ut ungefär såhär.

Så börjar vår middag

Du kommer runt sju, halv åtta. Jag har nämligen sagt klockan sju till dig. Om du hade varit fransman så hade du väl förmodligen ramlat in vid åtta men jag är SÅ glad över att svenskar är lite mer punktliga. I din hand har du kanske en bukett blommor. Du har i alla fall inte med dig en flaska vin, det ses som oartigt. Som om du inte litar på mitt vinkunnande.

Vi vill ju hamna i rätt stämning, vi befinner oss trots allt i Sverige och kan behöva hjälp att mentalt förflytta oss till sydligare breddgrader. Därför har jag som är familjens musikansvariga satt ihop en spellista som jag tycker låter som en fransk middag. Förhoppningsvis ber du om länken och jag delar frikostigt med mig av den.

Middag i görande. Grytan står i ugnen, mannen står i köket
Grytan i ugnen, mannen i köket och musiken i högtalarna

Grytan står i ugnen och medan den gör jobbet (tillsammans med min man som står för matlagningen hemma hos oss) öppnar jag en flaska champagne – vår apéritif, eller apéro som fransmännen säger. Vi börjar med att skåla och kanske anpassar vi oss till fransmännens något märkliga vana att låta glasen mötas vid skålen men förmodligen inte, det är svårt att vänja sig vid. Däremot kan det vara bra att känna till, om någon glad fransman någon gång vill skåla med dig.

Mitt Paris tipsar: rädisor och champagne, en underskattad kombination till middag
Rädisor och champagne, en bra start på vår middag

Vi dricker champagnen tillsammans med rädisor. Det är en fantastisk smakkombination som framhäver dryckens kryddighet. Vi kanske äter dem med salt och smör, då blir kryddigheten ännu tydligare. Du ska vara glad över att det blev rädisor, även om du kanske känner dig lite skeptisk. Hade vi bott i Frankrike kanske det hade blivit en förpackning salta fiskar (inte godiset, drinktilltugget). Världens bästa rädisor har jag för övrigt ätit på en av mina favoritrestauranger i Paris, Chez Georges. Läs mer om den här.

A table, nu äter vi middag!

Vi har haft svårt att välja förrätt. Vi älskar ostron och hade gärna börjat med det och fortsatt med champagnen men vi var tveksamma, vi visste inte om du gillar ostron. Tyvärr är de underskattade i Sverige. Därför är vi alltid försiktiga och bjuder bara vänner som vi vet gillar ostron på det. Vi äter dem på enklaste sätt; rakt av eller med en skvätt citron. Ibland med lite rom på.

Mitt Paris tipsar: kronärtskocka och rosé, riktigt gott
Kronärtskocka och rosé – bra fortsättning på vår middag

Idag har vi valt en annan favorit – kronärtskockan. Vi kokar den hel i citronvatten och ställer fram den som den är på bordet. En kocka per par. Det är en trevlig start, det blir något av en gruppövning där dina diplomatiska talanger sätts på prov när det är dags att bestämma vem som ska få hjärtat. Det löser sig alltid.

Till kronärtskockan har vi normandiskt smör, salt och citron. Oavsett årstid dricker vi rosé till, jag vägrar låta årstiderna styra mina dryckesval. Kanske väljer vi en roséchampagne. Om mannen motsätter sig rosé så blir det en sancerre istället.

Dags för huvudnumret

Mat är viktig och den ska få ta sin tid. I morse var vi i Hötorgshallen och köpte ingredienserna. Vi vill ha allt klart så tidigt som möjligt eftersom huvudrätten tar minst två timmar. Om vi hade bott i Paris hade vi besökt närmaste marknad. De öppnar oftast runt sju och vi hade varit där tidigt, det är ofta fullpackat av parisare som handlar för hela helgen.

Alla byar med självaktning har en marknad. Här syns Reims inomhusmarknad.
Reims saluhall

Många tror att matmarknaderna främst är för syns skull och för att locka turister, men så är det inte. Här får du dela utrymme med hela grannskapet och även i Paris blir det tydligt att det är en lokal angelägenhet. Det känns som om alla känner varandra och stämningen är oftast hög. Varenda by med lite självaktning har sina marknader. De öppnar tidigt och stänger runt två. Så gott som alla har öppet på lördagar, vissa städer har fler marknadsdagar. I Paris varierar både öppettider och dagar. Här kan du se öppettiderna för några av Paris bästa marknader.

Nåväl, om vi hade varit i Paris hade vi köpt allt på marknaden – ankan från uppfödaren, grönsakerna från grönsaksståndet, osten från osthandlaren… ja, du förstår. Eftersom det var du som skulle komma på middag hade vi hoppat över vinståndet. Du är för viktig för oss för att vi skulle våga chansa, men kanske hade vi köpt med oss en flaska som vi hade testat när vi var ensamma. Chokladen som behövs till efterrätten hade vi köpt hos ”le choclatier”.

Vin till middagen? Ja, men inte från marknaden. En billig flaska vitt vin
På marknaden hittar du allt från mat till vinet till din middag

Medan vi har ätit förrätt har grytan fixat resten. Vi ska äta makens paradrätt – puygryta med anka. Han har hittat på den själv men innehållet är så franskt det kan bli – konfiterad anka, puylinser (eller gotlandslinser som det märkligt nog heter i Sverige), fikon och kanel är basen. Han är väldigt nöjd med grytan, hans bästa kompis försökte laga den hemma hos sig, men barnen som redan hade ätit min mans vägrade äta eftersom den inte var lika god som när han gjorde den. Maken är nästan opassande nöjd med det.

Vi måste ju ha vin också! Jag dricker gärna en kyld Beaujolais Nouveau till. Jag tror inte att det är helt enligt reglerna men det är gott och det räcker för mig. Maken väljer en Pinot Noir till, mer klassiskt, mer enligt reglerna. Jag vet inte vem av oss som vann idag, kanske får du välja.

Är det dags för efterrätt nu?

Efter huvudrätten brukar efterrätten komma men inte idag, det är inte dags än. Tur är väl det, vi har ju så trevligt. Det är faktiskt långt kvar till efterrätten, trots att vi nog har suttit till bords i två timmer. Nu kommer salladen. Den är enkel – lite grönsallad, kanske med valnötter, och en vinaigrette. Det är en bra mellanrätt, jag tror att den är till för att ”neutralisera smaklökarna”.

Men nu då?

Absolut, jag förstår att du tror att det är dags för efterrätt nu men nix, du får vänta ytterligare en stund. Det är dags för ost. Så klart. Eftersom det är helg så blir det tre ostar men även vardagskvällar brukar lite ost slinka ner i fransmännens magar.

Det här med osten är allvarliga saker för fransmännen och det finns en hel del som kan vara bra att veta innan du hugger in:

  1. Ostarna äts utifrån styrka – svagast först. Tre ledtrådar: ju mer de luktar desto starkare är de, ju ljusare, desto svagare och grönmögelostar äts alltid sist.
  2. Alla ostar ska skäras enligt konstens regler – jag vet att jag är en liten människa men det här är väldigt viktigt för mig. Jag misstänker att det är nedärvt.
  3. Osten kommer alltid med bröd, inte med kex. Brödet är ett tillbehör, du ska inte lägga osten på brödet.
  4. Brödet ska inte läggas på osttallriken, utan direkt på bordet bredvid tallriken.
  5. Du äter kanterna på alla ostar utom hårdostar.
Beskrivning av hur ostar skärs
Så skär du osten – läs och lär

Brödet är en god vän till så gott som alla rätter. Vi har redan ätit baguette vid det här laget, den är perfekt för att få upp den sista såsen som blir kvar när du har ätit upp huvudrätten. Oftast finns det en baguette på bordet under hela middagen.

En mycket stor ostbricka att avslut din middag med
En ostbricka värd namnet

Givetvis dricker vi vin till osten. Förmodligen fortsätter vi med samma vin som vi drack till huvudrätten. Jag vet inte hur fransmännen gör men vi väljer ost utifrån vinet och inte tvärtom.

Är det dags för efterrätt nu?

Ja, nu ska vi äta efterrätt. Du är förmodligen ganska överraskad över att det fortfarande finns plats i magen men fransmännens knep är dels att det är få mejeriprodukter i maten, dels att portionerna oftast är ganska små. Det är viktigare att njuta av många smaker än att sätta i sig mycket av några få goda smaker.

Efterrätten är mitt ansvar, precis som sallad och dressing. En vardag skulle det givna vara en frukt; en aprikos, ett päron eller någon annan mild frukt. När jag var hos farfar fick vi alltid frukt efter säsong. Barn får ofta en naturell yoghurt istället för frukt.

Idag blir det dock ingen frukt. Jag har gjort en chokladfondant. Det är enkelt, går fort och är gott och är därför den bästa efterrätten för en sådan som jag som inte tycker att det är så kul att stå i köket. Fondanten är riktigt rinnig och jag serverar den med vaniljglass och en liten myntakvist. Om vi är sugna på vin så dricker vi Sauternes till. Kanske har vi faktiskt smygsmakat på den när vi åt grönmögelost, de funkar väldigt bra tillsammans.

Är vår middag slut nu?

Ja visst, du kan gå hem om du har tråkigt men egentligen är middagen inte slut. Vi har nog bara suttit i sisådär tre timmar och vi har kaffet kvar. Det serveras svart. Visst, hemma hos oss går det jättebra att få mjölk men om du hade varit i Frankrike hade du fått en liten espresso. Till den kan du få en cognac eller en calvados. Om du orkar.

Men nu då?

Förmodligen börjar vi alla snegla lite på klockan, det börjar närma sig midnatt och det är ju en dag imorgon också. Vi säger helt enkelt god natt och förhoppningsvis går du hem mätt och nöjd och sover som en stock och dessutom vaknar mätt. Det sägs att fransmännens lätta frukostar (en slät kopp kaffe eller en kaffe och en croissant för den hungrige) beror på att de äter ordentligt på kvällen, men vad vet jag.

Smaklig måltid

Så här lagade vi din middag:

Kronärtskockan

Kokas i cirka 40 minuter i rikligt med vatten toppat med salt och pressad citron. Serveras hel med rumsvarmt smör och salt på sidan.

Ankgryta med puylinser (4 personer)

Finhacka en fänkål, en morot och en gul lök

Stek 4 konfiterade anklår krispiga i sitt eget fett i en gryta. Ta ur anklåren

Bryn grönsakerna tills de är mjuka

Tillsätt 3 dl linser, 2 dl vitt vin, 5 dl kycklingbuljong, ett knippe timjan, lagerblad en kanelstång och fyra halverade färska fikon.

Lägg tillbaka anklåren

Sätt in i ugnen (170 grader) i ca en timme.

Bryn 10 små röda lökar och låt dem gå med i ugnen de sista 10 min.

Servera med hackade hasselnötter

Vinaigrette à la dijonnaise

  • 2,5 dl olivolja
  • 1,25 dl citronsaft, alternativt hälften citronsaft, hälften rödvinsvinäger
  • 1,5 msk dijonsenap
  • Salt
  • Nymalen peppar

Lägg senapen i en skål och tillför övriga ingredienser. Slå ihop dem för hand. Om du vill, toppa med färska örter, exempelvis timjan.

Smaklig måltid!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

4 kommentarer

  1. Åh, vilken härligt och inspirerande middag!!! När min Parislängtan blir för stor går jag in på din blogg eller tittar på insta för att se min favoritstad. Stort tack för det🙏 Men nu äntligen åker jag till Paris om två veckor och ska hinna med några av dina tips.
    Kram Lotta🇫🇷😍

  2. Tack för en riktigt trevlig middag! Så roligt skriven. Låter spännande med anklårsgrytan. För att inte tala om allt det andra. Jag gjorde en gryta på kyckling med vitvinsvinäger och massor av vitlökar i veckan. Fick inspiration i SvD av Emma Hamberg som gett ut ny kokbok med franska recept.
    Kram Ingrid 🥰🇫🇷

    1. Tack!
      Det låter supergott. Jag måste kolla in Emma Hambergs kokbok (trots att jag inte lagar mat).
      Kram
      Anne-Catherine

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *