Det har kanske inte undgått så många att fransmännen är upprörda. De går man ur huse och protesterar, men varför är de så arga egentligen? Här kommer en snabbversion.
Medan Sverige har den högsta faktiska pensionsåldern i Europa (DN 230111); 64,9 år så går fransmännen i pension rekordtidigt, vid 62 års ålder. Det är bland den lägsta åldern i Europa. Det är finansiellt sätt ohållbart, inte minst eftersom de har ett bra socialt skyddsnät. De har helt enkelt inte råd med nuvarande lösning.
Det här är inte ett nytt problem, lokförarna har bråkat mycket under många år. För 15 år sedan gick de i pension vid 50 och 2019 fick de gå vid 52. Förutsatt att de har jobbat i 27 år visserligen, men ändå.
Macron storstädar – fransmännen protesterar
Frankrikes president Emmanuel Macron har varit tydlig med att han vill stärka upp finanserna, bland annat genom att höja pensionsåldern från 62 till 64. Till och med i tal inför valet var han tydlig – pensionsåldern skulle höjas.
När reformen börjar bli verklighet har fransmännens raseri väckts och enorma protester har genomförts. I mars eskalerade de ytterligare då senaten valde att rösta igenom förslaget, trots att 80 procent av fransmännen är emot. Det möttes av strejker, bland annat bland soptömmarna och inom transportsektorn.
Nästa steg var att få klartecken av båda kamrarna. Det lyckades inte Macron med och han valde därför att använda sig av en paragraf som nästan aldrig används. Den innebär att han kan driva igenom lagförslaget utan omröstning.
Den 23 mars 2023 är fransmännen argare än någonsin
Där är vi nu, torsdagen den 23 mars, och Paris såväl som övriga delar av landet skalas av våldsamma protester. Det är inte första gången, fransmännen får protestviljan med bröstmjölken, men fransmännen är argare än på länge. Och protesterna är varken en höger-vänsterfråga eller en klassfråga. Allt från företagsledare till studenter och arbetare är upprörda.
Är de bortskämda och lata? Det beror på hur man ser det. Fransmännen jobbar hårt, hierarkierna är gjutna i betong och de får stå ut med en urusel arbetsmiljö. Pensionen är något som många ser som det enda som får dem att stå ut. En fransman som intervjuades av P1 summerade det genom att konstatera att jobbet inte ska vara hela livet. Han hade svårt att förstå varför vi svenskar var okej med så hög pensionsålder.
Hur kommer det sluta? Vem vet, men ett är säkert – Macron är målinriktad och det vill nog väldigt mycket till för att han ska backa. Sveriges Radios podd Europapodden ägnade tisdagens avsnitt, den 21 mars, åt Macron och varför han är villig att satsa allt för att få igenom sin pensionspolitik.
Lyssna på Studio Etts reportage från ett upprört Frankrike (från den 22 mars).
Att fransmän är eldiga är en av alla fördomar som finns om fransmän. Här kan du läsa om ytterligare några och om hur väl fördomarna stämmer överens med sanningen.
Trevlig läsning!
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först