14 platser för lugn och ro i Paris

Du blir aldrig klar med Paris men ibland orkar du inte längre, du behöver bara lite lugn och ro. Jag ger dig fjorton andrum i olika delar av stan.

Tuillerieträdgården

Slott i bakgrunden, gräsmatta

Nej, här är det inte lugnt. Åtminstone inte om du inte vet vart du ska ta vägen men det vet jag. Närmast Place de la Concorde finns det en upphöjning som också utgör muren till Tuillerierna. Håll till vänster, gå upp på muren med en kaffe, slå dig ner i en av de gröna Fermobfåtöljerna och iaktta den hektiska trafiken vid Concorde. Det är svårt att tro att det bara några steg härifrån går 30 turister på dussinet. Här börjar för övrigt Paris, här ligger första arrondissementet.

Jardin du Palais Royal

Grönt park i Paris

Min absoluta favorit ligger givetvis i ettan. Omringad av det som tidigare var hertigen av Orléans slott ligger parken som drar mångas intresse, trots de väldigt få gräsmattorna. Men här finns annat; en fantastisk fontän, vackra körsbärsträd, sköna fåtöljer och jättegott kaffe hos Kitsuné. Det finns ingen anledning till att missa denna lite okända pärla.

Bibliothèque nationale de France

Bibliotek människor studieplatser

En annan favorit, men nu i tvåan, är det nyrenoverade biblioteket. Även om du inte kan franska finns det många goda skäl att smita in en stund; sköna fåtöljer, böcker med vackra bilder och en oerhört vacker lokal. Dessutom är det ju tyst och det är ju exakt vad man kan behöva en stund.

De täckta arkaderna

Arkad, människor i bakgrunden

Det är som att resa 150 år tillbaka i tiden, att gå igenom de vackra täckta arkaderna. Här finns allt från charmiga restauranger till gamla familjedrivna specialbutiker. Perfekt för den regniga dagen.

Notre-Dame de Paris

Kyrkgång, flaggor, kyrkbänkar

Nej, just nu går det inte att gå in i den mäktiga katedralen på Île de la Cité men under hösten 2024 ska kyrkan öppna dörrarna igen. Här blir det trängre och trängre allt eftersom dagen går men kom hit när de öppnar på morgonen. Då blir det du och församlingsmedlemmarna. Den där branden förresten, den har jag skrivit om här.

Jardin des plantes – Paris botaniska trädgård

Blommor, gräs, staty i bakgrunden

Ibland får du möjligheten att strosa runt alldeles ensam i den botaniska trädgården men om du har otur får du sällskap med ett gäng franska skolklasser. Riktig otur faktiskt, det finns få ungar som är så högljudda som de franska. Men om det blir så kan du ta flykten till Paris största moské. Att gå in i den är som att förflytta sig till en helt annan plats. Båda ligger i femte. Jag har skrivit om parken förut, kolla här.

Jardin du Luxembourg

Slott i Paris i bakgrunden, skog, bara fötter på stol, flaska, bok

Det finns väl få parisiska motiv som har fotats lika mycket som dammen i Jardin du Luxembourg och det är därför inte dit du ska bege dig när du behöver tanka energi. Nej, fortsätt istället vidare söder ut, till de mer lummiga delarna av parken. Här finns det gott om bekväma stolar, slå dig ner med en god bok och njut av gubbarna och gummorna som spelar boule i närheten. Vill du hit får du bege dig till 6:e.

Le Jardin de Rodin

Slott i bakgrunden, kupol, rosa rosor

I Rodins trädgård i sjunde arrondissementet ligger Rodinmuseumet. Dit går du för att du är intresserad av Rodin, inte för att få lugn och ro. Museet är alltid fullpackat. Men i trädgården kan du njuta av både vackra rosor och fina statyer av den store konstnären och, givetvis lugnet.

Området runt Paris paradgata Champs-Élysées

Grönområde

I åttonde ligger en av världens mest kända gator; Champs-Élysées. Om du går nedifrån Place de la Concorde men håller dig till grönområdet till höger om avenyn kommer du att upptäcka en riktig liten pärla. Här ligger små nöjespalats som nu inrymmer restauranger och barer och om du tittar åt höger kommer du också att se presidentpalatset Palais de l’Élysée. Här är det nästan alltid lugnt och skönt. Slå dig ner en stund och njut av lugnet.

Père-Lachaise

Minnesmärke i sten, grönska runtomkring

Kyrkogården i 11:e rymmer inte bara många kända och ärevördiga personer, här finns också gått om utrymme för kontemplation. Père-Lachaise består av olika delar med olika karaktär, passa på och utforska hela kyrkogården för att hitta den del som passar dig bäst.

Paris high line – Coulée verte René-Dumont

Grönområde, flerfamiljshus i bakgrunden

New Yorks high line sägs vara svaret på Paris Coulée verte René-Dumont. Fransmännen var alltså först. Den 4,5 kilometer långa sträckan ligger på en före detta banvall och bjuder på mycket variation; allt från bostadskvarter till tunnlar och skog. Dessutom – gå ner till gatuplan på Avenue Daumesnil och kolla in det 40-tal konstnärsateljéer som ligger under spåret – Viaduc des Arts. De håller främst öppet under vardagar. Här finns mycket skugga för den varma sommardagen. Du hittar den gröna den gröna tarmen i 12:e.

Musée Galliera – Paris modemuseum

Stor byggnad gräsmatta bostadshus. Torrlagd fontän

Jag gillar parken som detta modemuseum ligger i. Det är gratis inträde och ganska få hänger här. Perfekt ställe att vila på efter Eiffeltornet och Trocadéro. Gillar du mode kan jag även tipsa om ett besök till själva muséet. Nu befinner du dig i 16:e.

Parc Monceau

Stenbro över damm, växter, träd

En favoritpark, inte bara för mig, men oftast är det lätt att hitta lugnet här ändå. Kanske kommer du att känna igen parken som ligger i 16:e. Den har varit med i otaliga filmer och tv-serier. Härligt område. Avsluta gärna med en promenad upp till triumfbågen. Här är gatorna breda och det är rent och prydligt.

Parc de Belleville

Damm, träd, utsikt över Paris

Om Tuillerieträdgården ligger i början av Paris så ligger den här parken i sluten – i tjugonde arrondissementet. I mitt tycke en något bortglömd park, vilket är bra om man behöver ta igen sig. Ett stort plus för denna oansenliga lilla park är den fantastiska utsikten. Här ligger Paris vid dina fötter.

Trevlig resa!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *