På något sätt känns det som ett måste att äta skaldjur i Paris, många restauranger lockar med en disk med diverse skaldjur på trottoaren. Med både Bretagne och Normandie på lagom avstånd är förutsättningarna för att finna färsk fisk och skaldjur goda. Jag har redan skrivit om ostronets lämplighet som mellis men nu har turen kommit till skaldjursplatån.
L’Ecailler du Bistrot – skaldjur i maritim inramning
Vi börjar med L’Ecailler du Bistrot på Rue Paul Bert i elfte. Arrondissemanget är i allmänhet, och gatan i synnerhet, ett riktigt paradis för foodisar. Rue Paul Bert är kort, bara 170 meter, men här ligger restaurangerna tätt såsom Bistrot Paul Bert, Le 6 Paul Bert, L’Ecailler, och La Cave Paul Bert. Faktum är att restaurangerna på gatan till och med har gått ihop och skrivit en gemensam kokbok.
När jag fyllde 40 firade vi på L’Ecailler du Bistrot. Det var en helt perfekt kväll. Naturligtvis spelade sällskapet roll men restaurangen gjorde definitivt sitt också. Inredd i mörkt trä och kakel med tätt mellan borden och öppet kök sjuder den av liv och ambiancen är fullkomlig. Tack vare dagliga leveranser av bland annat ostron från Bretagne dignar skaldjursplatåerna av mat av högsta klass. Personalen är vänlig och kunnig, det går absolut att överlåta vinvalet till dem. Den Sancerre vi serverades var en perfekt match till maten.
L’Ecailler – när grannarna får välja
Vi tyckte så mycket om L’Ecailler att vi har varit tillbaka och ätit lunch två gånger. Vi har bara ätit skaldjur här men enligt damen i 90-årsåldern som satt bredvid Magnus och jag sist vi var där så håller fisken alltid absolut högsta klass. Det är vanligt med äldre parisare som är ute och äter lunch själva. De är ofta sugna på att prata och den här kvinnan var inget undantag. Hon insisterade till och med på att ta en bild på oss båda och det fanns definitivt inget utrymme för protester. I vilket fall så får jag inte gå dit längre, Magnus hävdar att det finns andra bra restauranger.
Om jag ska försöka förklara restaurangen så känns den som en feel good-film; varm, vänlig och ombonad. Om du inte gillar genren, låt inte min liknelse avskräcka dig.
Bofinger – klassiskt skaldjursställe
Bofinger öppnade redan 1864, renoverades runt 1910 och sedan dess har inget med brasseriets inredning. Här äter man skaldjursplatåer. Det finns annat men det är främst platån som är klassisk. Bofinger ligger på rue de la Bastille.
Smaklig måltid!
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.