Nu må ordet gastrobistro vara alldeles nypåfunnet men redan på 90-talet myntades ordet gastropub. Det var den nya tidens pub som inte bara fokuserade på ölen utan även såg ett värde i att servera bra mat. Jag vill hävda att Le Bon Georges är den franska motsvarigheten och ordet gastrobistro härmed myntat, jag har nämligen hittat en pärla i Paris.
Till skillnad från Storbritannien så har ju mat alltid varit i fokus i Frankrike men jag skulle ljuga om jag sa att alla bistroer serverar vällagad mat, den är nästan aldrig äcklig men det finns ju några steg mellan äcklig och vällagad, och inte heller vinet skulle alla gånger platsa i de mer exklusiva vinbutikerna i sjätte arrondissementet. Inte heller det är äckligt, jag kan nästan lova dig att du inte kan hitta ett äckligt vin hos någon av Frankrikes bistroer, men det saknar i vissa fall ”finess”. Trist i matens och vinets förlovade land.
En gammal bistro med moderna ambitioner
Men inget av det här gäller för Le Bon Georges. Enligt mig är bistron i sig skäl att mynta ordet gastrobistro för oj, så bra det är. 2013 tog en ung man vid namn Benoît Duval-Arnould över den gamla bistron med ambitionen att utveckla det traditionella bistrotänket; klassisk fransk mat med vin därtill. Han har definitivt lyckats.
Från utsidan ser den ut som vilken bistro som helst, kanske lite mer välputsade skyltar men inte värre än att man nästan förväntar sig att Zola, Proust, Hemingway, Wilde och Sand ska sitta där inne och skråla med en stor absint i handen. Kanske inte alla på en gång, det vore ju tekniskt omöjligt men du förstår vad jag menar.
Bon Georges serverar riktigt bra mat till rimligt pris; 21 € för en lunchmeny och varmrätter från cirka 25 €. Benoît Duval-Arnould är uppvuxen på en bondgård och råvarorna som används är av hög kvalitet. Middagen på Bon Georges kan vara en av de bästa vi har ätit i Paris.
Gastrobistro enligt mig, inte enligt dem
Själva baissar de maten något för att istället fokusera på vinet. Med sina 1 800 sorters vin är bistrons vinkällare en av Paris mest exceptionella. Vinlistan är med andra ord lång men restaurangens sommelier var riktigt duktig och guidade oss till fantastiska viner som passade lika perfekt ihop med maten som…, tyvärr jag kommer inte på några. Naturligtvis till rimliga priser, åtminstone i jämförelse med svenska. Bon Georges har höga ambitioner vad gäller utbudet och finkammar Frankrike för att hitta de små guldkornen bland mindre vinodlare och -hus och vinlistan innehåller allt från välkända viner från stora hus till viner som du garanterat aldrig har hört talats om.
Förutom god och vällagad mat och högklassiga viner har de lyckats osedvanligt bra med inredningen. Det skulle lika gärna kunna vara 1890-tal, 1920-tal, 40-tal, 70-tal… Den gör bistron till en egen liten värld. Det är inte bara vid första ögonkastet, till och med detaljerna är rätt. För att bara nämna ett exempel; tvålbehållaren. Alla franska restauranger med självaktning har tvålbehållare från l’Officine Universelle Buly. Själv skulle jag gärna ha den vänstra, den är från stjärnkrogen Chez Benoit och ligger inte riktigt inom min budget för tvålbehållare. Den går loss på 1 200 € men om du har lite pengar över som du ändå hade tänkt att bränna upp så kan jag berätta att jag fyller år den 5 november. Du hittar behållaren här.
Låter det trevligt? Gå dit. Och berätta för mig vad du tyckte, jag är nyfiken. Här kan du boka bord. De finns även på Instagram.
Kul att veta:
- Bistro är ryska och betyder ”skynda”
- Maten som serveras på en bistro är inte per definition sämre lagad än på restauranger men den traditionella bistromaten är däremot oftare husmanskost och kommer i större portioner
- Bistron har oftast olika menyer för lunch och middag.
- Bistron är utrotningshotad, antalet minskar år efter år.
- Paris lobbar hos UNESCO för att den parisiska bistron ska få världsarvsstatus.
Hitta hit:
Adress: 45 Rue Saint-Georges, 9 arr.
Metro: M12, station Saint Georges
Smaklig måltid!
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.