Några trevliga ställen i Champagne som vi har besökt

Champagne Yveline Prat, Vert-Toulon
Herr och fru Prat startade upp Champagne Yveline Prat 1975 och fru Yveline Prats bröllopspresent från sin man var att han döpte gården efter henne. Vi hade bokat en gratis provsmakning men när vi kom frågade sonen Prat oss lite blygt om vi inte ville se hans produktion. Det gjorde vi gärna och det var svårt att missa hur galet stolt han var. Han berättade också med illa dold stolthet att han hade haft Systembolaget på besök veckan innan och hade fått en beställning på ett mindre parti till beställningssortimentet. För många av de små odlarna är det på intet sätt aktuellt att komma in i ordinarie sortiment i Sverige då deras produktion är för liten. Yveline Prat som endast producerar 60 000 flaskor per år, nöjer sig mer än gärna med beställningssortimentet. Hit åker man inte för att det är en fantastisk rundvandring, utan för att det är kul att få möjlighet att smaka och köpa champagne man inte finner i Sverige och dessutom får möjlighet att stötta småproducenter. Provsmakningen var minst sagt generös för en av oss, den andra var chaufför. Herr Prat var förvånad över att chauffören var så sparsam med sitt smakande.

Alfred Gratien, Épernay
Kanske min absoluta favorit. Hos Alfred Gratien får man en mycket bra rundvisning och provsmakning. Huset ägs inte längre av familjen Gratien men de besitter fortfarande alla nyckelpositioner och är de som utvecklar vinerna. De är representerade på Systembolaget men har också många sorter som vi inte ser i det svenska sortimentet. De har en bra rundtur och en bra provsmakning. De erbjuder dessutom frakt hem till Sverige och bra volymrabatt om man går ihop och beställer en större volym. När vi var där förberedde de skörden vilket skänkte lite extra spänning till besöket. Alfred Gratien producerar cirka 250 000 buteljer/år.

Henri Giraud, Aÿ
Henri Giraud är något för den sanna entusiasten. Vi hamnade där av en slump; vi hade efter flera besök lyckats boka in oss hos Bollinger vilket är svårt, de är mycket restriktiva med besök, men på grund av tidigarelagd skördetid ställdes vårt besök in. Champagne-booking föreslog Henri Giraud som alternativ. Det är ett mindre, de producerar endast cirka 300 000 flaskor per år, och mycket exklusivt vinhus som drivs av tolfte generationen Girauds. Lokalerna är vackra, personalen har sober uniform och atmosfären är lågmäld. Man har valt att bara erbjuda privata visningar, något som känns självklart när man sitter och får en kunnig och seriös genomgång av dryckerna i glasen. Provsmakningen var fantastisk med parning av champagne och praliner, lax, anka och ost. Rundturen var helt okej men kanske lite för steril för vår smak. Dock är det värt ett besök för den som är genuint intresserad av champagne. Vill man verkligen slå på stort rekommenderas en övernattning på vingården. Det verkar vara något utan motstycke.

Charles Mignon, Épernay
Charles Mignon ägs inte längre av familjen Mignon men alla nyckelpositioner besitts av Mignons och det vilket känns: de älskar sin historia, sina jobb och sina viner och förmedlar det tydligt. Huset producerar cirka 500 000 flaskor/år.

Kollektivet COGEVI/Collet
COGEVI består av 870 vinodlare i 160 byar. Tillsammans odlar de 810 hektar. Kollektivet startade vid det stora vinmakarupproret 1911 och har blivit en betydande producent med tre märken; Collet, Jacquart och Montaudon.

Det största är Collet, 500 000 flaskor per år, som produceras i Aÿ. Förutom produktion har man dessutom öppnat ett mycket ambitiöst museum, Cité du Champagne, som på ett snyggt och pedagogiskt sätt berättar den mycket spännande historien om drycken och regionen. Provsmakningen var dock snål och oengagerad men rundturen i produktionen och museumet var desto bättre och helt klart värd ett besök. Systembolaget saluför ett mindre antal viner från Collet och Jacquart.