Fondation Louis Vuitton – ett konstmuseum för alla

Louis Vuitton är kanske främst associerat med mode i allmänhet och deras välkända monogram som pryder miljontals väskor i synnerhet. Men LV är också en stor konstsamlare och har samlat sin konst i stiftelsen Fondation Louis Vuitton. I början av 2000-talet fick stiftelsen tillstånd att uppföra ett museum i Bois du Boulogne, Paris svar på Djurgården och Slottskogen. Det är en förtrollande byggnad ritad av Frank Gehry, helt i trä och glas. Den inrymmer en fantastisk konstsamling, om än bara en bråkdel av stiftelsens innehav. Stiftelsen fokuserar på 1900- och 2000-talskonst och i den permanenta utställningen märks bland annat verk av Islands Olafur Eliasson och Ádrian Villar Rojas. Deras övriga utställningar håller mycket hög klass, i vintras var vi och såg Basquiat och för några år sedan var jag på den mest fantastiska utställning jag någonsin besökt; BENTU Chinese Artists in a Time of Turbulence and Transformation.

Så, det alla föräldrar undrar är förstås om det verkligen är möjligt att ta med sig sina tonårsbarn hit. Svaret är ett rungande ja. Jag har varit här med båda barnen och de gillar det, här är det inte bara platta saker på väggarna utan innovativ och annorlunda konst. Även själva byggnaden kan bryta ner den mest motvillige besökaren.

Bra att veta om Fondation Louis Vuitton

  • Förboka, här är det långa köer. Det gör du här.
  • De har en bra och kostnadsfri app-guide. Den är dessutom snygg.
  • Gå hit när museet öppnar, fransmännen är ganska morgontrötta. Senare på dagen blir det olidligt.
  • För att ta sig hit kan man antingen promenera genom parken från metrostationen Les Sablons men det är ganska långt att gå, det tar ungefär en kvart, så vid dåligt väder kan man med fördel ta museets matarbuss från triumfbågen. Den kan förbokas i samband med att du bokar ditt besök på nätet.
  • Missa inte butiken, en av de bättre museishoppar jag har besökt.

Värt att notera:
Monsieur Vuitton var en spännande man och företaget har fascinerande historia, värd att ta del av. Det kan du göra här. Bernard Arnault, grundare av koncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) och initiativtagare till museet är också en av de största donatorerna till återuppbyggnaden av Notre-Dame.

Och när du ändå håller på; besök även Bernard Arnaults antagonist Francois Pinaults konstsamling Pinault Collection. Väl värd en omväg.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *