Att rida i Paris

Att rida i en storstad kanske inte känns som det mest naturliga men Paris erbjuder många möjligheter till ridning. Varför inte förena ridning med ett slottsbesök? 

Varför rida i Chantilly?

Trots att jag har ridit i många år, och trots att jag har varit i Paris långt många fler gånger än vad jag har koll på så har jag aldrig kommit mig för att rida men när min ridande kompis Emma och jag åkte till Paris gjorde vi slag i saken. Vi slog till med en oslagbar kombination; ridtur och slottsbesök i Frankrikes hästcenter Chantilly. Jag har skrivit om Chantilly tidigare. Kolla här.

Slott, grind
Vackert slott värt ett besök – med eller utan ridning

Frankrikes svar på Flyinge

Chantilly kan liknas vid Flyinge eller Strömsholm. Här skolas både hästar och ryttare i högre skolor, här finns också en galoppbana där det tävlas flitigt och här hålls även internationella hopptävlingar. Chantilly är kanske det viktigaste centrumet för galoppsporten i Frankrike.

Ridsporten präglar hela staden och en av stadens största byggnader är de stora stallen; Grandes Curies. De ritades av Jean Aubert på 1700-talet på beställning av Louis-Henri de Bourbon, prinsen av Condé som var övertygad om att han skulle återfödas som häst och förberedde sig genom att bygga fantastiska stallar.

Stallarna rymmer fortfarande hästar och är ett ”levande hästmuseum” där vi besökare får gå runt och även titta på riduppvisningar där ryttarna visar upp rörelser i de högre skolorna. Det är en grym upplevelse, inte bara för de hästbitna.

Stor byggnad, ryttare, gräsmatta
Det maffiga slottet där framme… det är stallarna

Var kan man rida?

Det finns flera turridningscenter i Chantilly. Vi valde Hensons, dels för att de har ett samarbete med slottet, dels för att vi upplevde deras upplägg som professionellt och genomtänkt. De arrangerar turridning på flera platser i Frankrike, bland annat vid Versailles och Chantilly men även på stränderna i norra delen av landet med mera.

Hästarna

Henson är inte bara ridning utan faktiskt även en ras. Den togs fram under 1970-talet och blev erkänd som Frankrikes 44:e hästras under 2003. Hästarna kännetecknas av sitt harmoniska humör och goda psyke, dessutom är de stabila, de är anpassade för långritter. 

Brun häst, gyttjig mark, grönt gräs
Min lilla häst – trygg och älskade springa fort

Upplägget

Ridningen

Vi köpte ett tretimmars-paket, vilket innebar ungefär en och en halv timmes ridning. Vi gjorde ordning hästarna utomhus, de går nästan uteslutande ute, och nådde nästan direkt slottet och slottsparken. Jag tror att upplägget på ridningen beror på nivån på ryttarna. Både Emma och jag och den tredje personen som var med är vana ryttare så för oss blev det några galopper men turen är inte främst en fartfylld upplevelse, utan snarare en maffig kulturell utflykt. Parken är väldigt vacker och på hästryggen når man ju mycket längre än om man går.

Kanal, hästar, gyttjig mark, träd
Hästarna görs i ordning i en hage, en geggig hage

Utrustningen

Hästarna har hackamore med två lösa rep. De styrs inte på samma sätt som våra klassiska hästar hemma i Sverige, utan när man vill svänga ska man föra repet ”över” halsen. Det var lite svårt att vänja sig vid men hästarna lät sig inte störas av oklara rörelser, deras psyken är stabilare än så.

Vi tog med oss ridkläder från Sverige men ridcentret har både rejäla hjälmar och stövlar för utlåning. Stövlarna var kanske inte skönast men det var oerhört geggigt när vi var där och eftersom hästarna görs ordning i hage så var det väldigt praktiskt. Dessutom kändes det inte värt att ta med sig stövlar från Sverige.

kvinna som rider, två personer på hästar bakom, gyttjig väg, skog

Guiderna

Guiderna är kanske inte världsbäst på engelska men de var trevliga och bra med hästarna. Det är som alltid, förstår man inte varandra får man vara ödmjuk, artig och glad. Då löser sig det mesta.

Så la vi upp resan

Vi köpte ett paket av tågoperatören. För 27€ fick vi tågresan och inträdet till både slottet och hästmuseumet. Vi skulle rida klockan 10.00 och valde ett tåg som gick från Gare strax efter nio och var framme vid Henson 9.47. Det tog en knapp kvart att gå till ridcentret som ligger mitt i stan, ett stenkast från hästmuseet. 

Perrong, tåg, kvinna i ridkläder
Tåget gick från Gare du Nord och tog cirka 20 minuter

Efter ridningen gick vi upp till stan och åt lunch på ett trevligt ställe som hette L’Avenue. Givetvis drack vi avramlingschampagne, även om vi inte ramlade av, det är sedan gammalt. Vi fortsatte till hästmuseet där det var uppvisning klockan 14.30. Det är välfyllt, se till att du har gott om tid. Och när du är klar med hästarna, glöm för allt i världen inte bort slottet. Även om det inte är lika mäktigt som stallarna så är det verkligen värt ett besök. 

Hästar, ryttare, slottsmur
Missa inte uppvisningen

Är det värt omaket att rida i Chantilly?

Det var en fantastiskt härlig dag. Solen sken, hästarna positiva, övriga aktiviteter väldigt bra. Det är definitivt värt omvägen.

God tur!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *