Fem tips när du köper vintage och second hand

Drömmer du, liksom jag, om att strosa omkring på marknaderna i Paris och hitta det där fantastiska vintage-fyndet, trots att du aldrig gör det? Och slåss du, precis som jag, mot orosmoln som att den där vackra klänningen eller coola toppen i vintagebutiken kan vara full av vägglöss eller annan ohyra? Jenny ”Flealess” Nilzon vet allt om vintage och second hand och tipsar Mitt Paris följare om knepen för att lyckas med köpen.

Paris är fyllt av både butiker och marknader där du kan köpa vintage eller second hand-kläder, väskor och andra accessoarer, så egentligen borde det vara så lätt att bara börja bläddra bland kläderna och hitta det man vill ha. Men varför är det då så svårt? När frågan ”Hur lyckas man egentligen hitta fynden och undvika missarna”, bet sig fast hos mig så bestämde jag mig att höra av mig till en före detta kollega till mig, vardande vintageproffset och stilprinsessan Jenny Nilzon för goda råd till både er och mig. Självklart ställde hon upp!

Vem är Jenny Nilzon?

Jenny Nilzon - proffs på vintage
Jenny Nilzon, grym på vintage

Jenny har sedan 2019 drivit instagram-kontot Flealess där hon visar upp sina loppisfynd, vintageoutfits, auktionsskatter och andra kul saker. Hon och hennes man är duktiga på att finna fynden och den dagen då hon endast bär nyproducerat har nog ännu inte inträffat. Hon är en sann inspiration för mig, även om jag inte lyckas så bra när det kommer till just kläder.

First thing first; vad är skillnaden på second hand, loppis och vintage? Jenny reder ut begreppen.

– De två första behöver nog ingen närmare förklaring. Det är begagnade saker och kläder som säljs billigt (vad som är billigt är i och för sig en definitionsfråga). Vintage däremot är det många som använder lite slarvigt. I sin rätta form betyder det att något är minst 25 år gammalt. En del hävdar till och med att det måste vara minst 50 år gammalt. Mitt motto är att välja vintage framför second hand, men second hand framför nytt. För miljöns skull men också för att det är mer unika plagg.

Jennys fem tips

1. Förbered dig

Fundera innan vad du är ute efter och vilken stil du har eller vill ha. Till skillnad från en butik med nya kläder finns det ju bara ett plagg av varje, vilket gör att det kan kännas rörigt på loppis och inte lika ”put together”. Därför underlättar det att vara målinriktad för att kunna se träden och inte bara en stor klädskog.

2. Ha koll på materialen

Titta, läs och känn efter vad det är för material. De bästa köpen är kläder i naturliga material som bomull, ull och siden. Många gamla vintagekläder är gjorda helt i syntet och det kan bli obehagligt varmt och svettigt. Och för nya kläder är det en miljöaspekt som är viktig att ta hänsyn till. Gynna inte smutsig tillverkning av kläder, även om plagget säljs för andra gången.

3. Strunta i storleksangivelsen

Lita inte på storlekarna som står på lapparna. Eftersom kläder second hand har varierat ursprung och ålder behöver du prova eller be att få mått om det säljs på nätet. En large från 60-talet eller Frankrike kan till exempel vara som en small. Skulle plagget vara för stort kan man överväga att sy in det själv eller hos en skräddare. Det brukar inte kosta så mycket. Jag har till och med lagt ut kläder och sytt in kilar.

4. Tvätta, vädra

”Jag handlar inte second hand för det luktar”, säger vissa. Stämmer oftast inte, säger jag. Idag är butikerna så medvetna, renliga och noga med att inte sälja smutsiga plagg. Däremot är det bra att alltid tvätta kläderna väl hemma. Jag är inte så noga om det står kemtvätt eller överstruken tvättsymbol, med dagens maskiner kan man köra det mesta på fin- eller handtvätt utan problem. Man kan även lägga textil i frysen eller ute i snön för att ta bort eventuell ohyra. Lukt är effektivare att tränga bort genom värme. Vädra först och ånga sen eller häng på ett element eller en handdukstork.

5. Fantastiska fynd kräver frekvens – och tur

De mest framgångsrika loppisjägarna vet att frekvens och tur är viktiga för att ramla över de verkliga fynden. Eftersom det som sagt oftast bara finns ett exemplar av varje plagg kräver det mer tålamod att handla second hand. Låt det ta tid, se det som en skattjakt och ha roligt.

Lycka till!
Jenny

Nyfiken på ”Flealess”?

Du hittar henne på Instagram där hon givetvis heter @flealess. Dessutom är hon vida omskriven, bland annat i Alingsås Tidning.

Bild på Jennys instagramkonto - flealess. Fyllt med grym vintage och annat
Bara bra grejer på Jennys Instagramkonto Flealess

Så, var hittar du vintage i Paris?

Staden är full av både second hand och vintage. Nedan finner du länkar till några av de inlägg som jag har skrivit om loppisar, marknader och vintage tidigare. Dessutom vill jag tipsa om Paris kommuns hemsida där du kan filtrera marknaderna utifrån ditt specialintresse och få upp öppettider och vägbeskrivningar. En riktig skatt för den som gillar att besöka marknader. För att vara helt säker på att marknaden är öppen, kolla in dess instagramkonto (många har ett) eller Facebook-konto (ännu vanligare känns det som).

YSL Vintage
YSL-vintage på loppmarknaden i Saint-Ouen

Om du vill ha koll på var de ambulerande marknaderna finns de närmaste dagarna är det en god idé att titta in på instagramkontot SPAM Brocante. De flesta loppisarna och marknaderna har endast öppet några dagar i veckan. Vissa har öppet fredag – måndag, andra lördag – måndag och andra har helt andra tider. Lördag och söndag brukar dock vara ett hett tips men kolla alltid efter innan du beger dig dit. Många har instagramkonton och alla finns på webben. En annan sida som kan vara bra att kolla in, särskilt om du är intresserad av mer än bara kläder och accessoarer är hemsidan Brocabrac.

Hur är det med accessoarer?

Många planerar att köpa accessoarer från de stora modehusen när de åker till Paris. På rätt ställe kan det vara en bra idé och dessutom en lönsam sådan men du behöver ha koll. Att köpa en Louis Vuitton-väska över bordet till ett väldigt lågt pris faller med stor sannolikhet under naturlagen ”det som verkar vara för bra för att vara sant, är förmodligen det också” men många av de mer etablerade handlarna är mer noggranna och måna om att endast sälja äkta varor.

I Frankrike är försäljning av förfalskningar förknippat med både dryga böter och i vissa fall fängelsestraff. På så sätt har fransmännen lyckats få bort många av de oseriösa handlarna men för att vara riktigt säker, ställ många frågor. De som säljer äkta varor har koll på de detaljer som skiljer en falsk från en äkta vara åt. Du kan också förbereda dig genom att googla fram kännetecken och identifikationer som skiljer äkta från falskt för just den väska, scarf, skärp du vill ha. Gemensamma nämnare som bu bör kolla är först och främst kvalitet och detaljer. Är produkten mönsterpassad, är sömmarna korrekta och välgjorda, är materialet det rätta, stämmer övriga detaljer?

Det finns vintagebutiker som samarbetar med modehusen, inte minst sedan vintage blev något av ett hot för de stora husen. Min favoritbutik ligger på Paris stora loppmarknad i norra delen av staden. Ägarinnan samarbetar med Hermès och fungerar bland annat som expert åt dem när de får in äldre varor som de själva inte har full koll på, dels förser hon huset med vintageaccessoarer bland annat till modevisningar. Det gäller bara att hitta de verkliga proffsen.

Mer om vintage och loppisar på Mitt Paris

Nytt, vintage och second hand – i Paris hittar du allt

Loppfri loppmarknad värd ett besök

Happy, sustainable shopping!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *