Fixa en fantastisk fransk frukost

Fredag och helgen ligger framför våra fötter. Vad tror du om att krydda den med några kontinentala vibbar, vad tror du om en härlig fransk frukost? Mitt Paris tipsar om hur du fixar den bästa franska hemmafrukosten. Och – nio fakta om 🥐

Frukost – inte längre bara en cigg

Förr i tiden hade det varit enkelt – en espresso och två, tre gauloises och sedan hade du varit hemma men nuförtiden, när fransmännen är något mer ”hälsosamma” (nåja), har röken skingrats runt den klassiska franska frukosten. Jag har faktiskt redan skrivit ett inlägg om att äta frukost i Paris. Det hittar du här. Men tillbaka till fixa själv-frukosten.

Inköpslistan för en klassisk fransk frukost

  • Apelsiner
  • Kaffe
  • Nybakt baguette
  • Pain au choccolat eller croissant beroende på smak
  • Marmelad, valfri smak
  • Smör, inte margarin

Förberedelser

  • Pressa apelsinerna, en fransk frukost kräver nypressad juice
  • Brygg riktigt starkt kaffe. Drick med eller utan mjölk. Om du dricker med så ska mjölken vara varm
  • Bred marmelad på baguetten och om du vill även på croissanten. Om du äter pain au choccolat så blir det ingen marmelad på den
  • Croissanten äts antingen med marmelad eller smör eller, om du är modig, både och. Annars gör du som jag och äter den ”naken”

Här finns Sveriges bästa croissanter (enligt min uppfattning)

Jag äter mig igenom Sveriges croissanter sakta men säkert. Du hittar mitt testande, med betyg, på mitt Instagram där de är samlade i den här höjdpunkten. Om du stöter på en alldeles fantastisk croissant och vill tipsa mina följare – DM:a mig på Insta @mittiparis med foton och kort recension.

Frukost i Stockholm:

Lite överallt i stan

  • Bröd & Salt (extra bra för dig som inte har något bra bageri nästgårds, eftersom de även säljer sina smaskiga croissanter i utvalda Ica-butiker
  • Gateau (som dessutom finns i Uppsala och Skåne)

I Göteborg:

Och i övriga landet:

Nio fakta om croissanten

Så, vad har vi då på croissanten?

  • Croissant betyder månskära och refererar givetvis till formen
  • Det finns två olika; croissant au beurre och croissant ordinaire. Den första är bakad helt på smör, den andra på en blandning mellan smör och margarin. Dessa skiljs åt genom formen, som är lagstadgad – endast den första får bara rak, den andra ser ut som en halvmåne. Den du vill ha är den första och det är den du hittar på boulangeriet
  • Äts på morgonen
  • Äts oftast ”naken” eller med sylt och/eller smör. Finns även med mandelfyllning; ”croissant aux amandes”
  • Oklar historia. Ibland sägs den ha sitt ursprung i Wien och de osmanska styrkornas ockupation på 1600-talet. Inte så troligt, säger historikerna
  • Det första riktiga receptet är från början av 1900-talet
  • Blev vanliga på fransmännens frukostbord under 1950-talet
  • År oerhört tidskrävande att baka – ju fler frasiga lager, desto bättre
  • Kostar mellan från ungefär 1 euro i Paris. De dyraste du hittar går på runt 4 euro över disk. Genomsnittet var, enligt en ambitiös persons undersökning, runt 1,20 i april 2024
  • Har en egen dag; 30 januari

Bon Appétit!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *