Fredagskväll i Paris hemma? Hur skulle det gå till?
Inte behöver du åka till Paris för att få en riktigt god fransk middag. Du kan skapa din egen fredagskväll i Paris hemma i köket. Gör den själv, gör den nu och gör så här.
Fransk fredag utan apéro – en omöjlighet
I Frankrike börjar fredagen med en aperitif, en apéro. Den liknar vår svenska fördrink och startar tidigast klockan 18. En apéro kan hålla på i en evighet. Eftersom många av oss jobbar hemifrån nuförtiden så föreslår jag att vi börjar exakt klockan sex.
För att komma i rätt stämning sätter vi på lite bakgrundsmusik. Jag har satt ihop en bra spotifylista med franska klassiker som vi kan använda. Jag har också hittat mängder av videor på Youtube som inte innehåller något annat än bakgrundsljud från Paris. Lite för mycket för min smak men för den som vill nörda in sig riktigt rejält kanske det är ett alternativ.
Naturligtvis väljer vi franskt i glasen, även om italienska Aperol har blivit mycket populärt i Frankrike. Jag tycker att vi kan foka på champagne, Kir (vitt vin blandat med exempelvis svartvinbärskoncentrat), anisdrycken Pastis som späds med vatten efter smak, eller ett enkelt glas lätt rött vin. En Beaujolais passar utmärkt.
Apéron kommer aldrig utan tilltugg och många menar att det inte går att ha en apéro utan ost, så vi kanske satsar på några sådana. Om vi gör det får vi dock inte glömma bort det viktigaste; att de ska ätas utifrån styrka så att vi även kan njuta av de svagaste.
Även om en fransk apéro endast ska reta smaklökarna och inte mätta så består den oftast av ett ganska stort antal tilltugg, men inte så mycket av varje. Det vi har att välja mellan är bland annat charkbricka med cornichons, nötter, oliver och tapenade. Sedan får vi inte glömma kex till osten. Jag vet inte om det är opassande men eftersom jag vill dricka champagne så tänker jag toppa tilltuggen med några ostron. Det är ju ändå fredag.
Dags att äta!
Fransmännen kan äta i timmar och givetvis väljer vi att äta trerätters.
Kör förrätt som i Paris
Vi börjar med en soppa. Jag kan dock inte bestämma mig för om vi ska ha en crème ninon, det vill säga en grön ärtsoppa, eller en gratinerad löksoppa. Men om vi väljer löksoppan så har jag ett recept på urgoda oststänger som går fort att göra. Till soppan dricker vi ett friskt vitt vin, franskt så klart, kanske en pinot gris.
Brödet är en självskriven gäst vid alla franska måltider. Personligen skulle jag just idag satsa på en baguette. Med hjälp av den samlar du upp de sista dropparna när soppan är uppäten. Det är helt vedertaget och det ter sig snarande avvikande att inte göra det, åtminstone vid en enkel middag mellan hemmets väggar eller hos vänner. En annan självklarhet vid det franska matbordet är tygservetten. Här använder man inte servetter i papper så rota fram de gamla servetterna och stryk och stärk dem redan idag. Pricken över i för den franska känslan om du har servettringar.
Anklår, någon?
Till huvudrätt äter vi confiterade anklår med potatisskivor i ugn och haricots verts. De gröna bönorna är mycket populära och äts till så gott som allt i Frankrike. Till maten dricker vi pinot noir eller en bourgogne. Även här har kan brödet komma väl till pass för att få upp all mat. Givetvis ska vi även servera sallad till varmrätten men fransmännen äter den inte samtidigt som de äter varmrätten, utan antingen innan eller efter. För min del känns det mest logiskt att äta den efter, eftersom man ska äta den lagade maten medan den är varm. Salladen behöver inte vara avancerat, bara lite grönsallad, morötter och någon tomat, toppat med vinaigrette.
Efterrätt? Om du orkar
Efter någon timme, ja så lång tid bör det ta eftersom att ta Frankrike till Sverige innebär att middagen kantas av långa och intensiva diskussioner, så är det dags för desserten. Fransmännen äter dessert varje dag, men inte i den form som vi är vana vid. Hemma hos min farfar åt vi antingen päronklyftor eller osötad yoghurt, och så ser det ut i så gott som alla franska hem. Just den här kvällen kommer jag förmodligen vara väldigt mätt eftersom vi har satsat hårt och jag kommer därför att nöja mig med lite päron. Om du fortfarande är lite småhungrig och vill ha en något mer avancerad efterrätt så föreslår jag en klassisk tarte tatin, äppelkaka, serverad med vaniljglass. Sedan kommer du garanterat vara mätt.
Smält maten med Paris som fond
Antingen kan vi sjunka ner i soffan, lägga upp fötterna och lyssna på lite modernare musik. Som av en händelse har jag även gjort två sådana spellistor. En för dig som gillar musik från 80- och 90-talet och en med nutidsmusik.
Annars kan vi ju avrunda kvällen med en bra fransk film eller tv-serie. Eller kanske med en bok. Jag har faktiskt skrivit ett inlägg med många tips på filmer, serier och böcker. Sedan dess har ytterligare en riktigt bra fransk serie haft premiär på Netflix; Lupin. Bra story, fina klipp på Paris. Eller varför inte slå till på Emily in Paris? Skeptisk? Var inte det, läs mer i mitt inlägg här.
Vad säger du, kan inte det här bli en ganska bra kväll? En riktig fredagskväll i Paris. Hemma.
Trevlig kväll!
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.
Tack! Vilken kul idé! När Coronan är över ska jag ordna en kul fransk kväll med mina tjejkompisar 😁
Ja, så kul! Hoppas att det inte tar allt för lång tid innan den försvinner. Berätta gärna hur det blev.
Trevlig helg