Hur mår parisarna?

Det här skulle ha blivit ett inlägg om påsken men just i år känns den oviktig. Inte minst med tanke på att det korta svaret på frågan ”hur mår parisarna” är ”inte så bra”. 

Totalt har 4,5 miljoner fransmän konstaterats med corona och närmare 95 000 personer har avlidit. Därför sätter myndigheterna in nya insatser och lördagen den 20 mars gick regionen Île-de-France, där Paris ligger, in i en ny lock-down. Parisarna har haft masktvång och förkortade öppettider för butiker och restauranger under en längre tid men den nya nedsänkningen som ska vara i minst fyra veckor innebär också utegångsförbud från 19.00 till 06.00 och masktvång för alla över fem år. Den som trotsar förbudet bötfälls med 135 Euros.

Munskydd är inget nytt i Paris
Munskyddstvång infördes när vi var där i slutet av juli.

Alla publika och privata sammankomster är förbjudna och nedstängningen innebär också att alla museer, teatrar, barer, restauranger, biografer, simhallar och gym, shoppingcenters och varuhus samt konsthallar och gallerier har stängt till annat meddelas. Den franska förkärleken för små näringsidkare känns igen i riktlinjerna; små butiker såsom boklådor, frisörer och klädbutiker får ha öppet. Dessutom har parker, livsmedelsbutiker, bagerier, apotek och teknikreparatörer öppet. Restauranger är tillåtna att erbjuda take away och hemleveranser men endast för upp till sex portioner. Även bönelokaler (synagogor, kyrkor, tempel…) och kyrkogårdar får ha öppet.

Värt att notera är att även skidorterna får ha öppet, även om skidliftarna måste vara stängda. Något som ter sig lite märkligt eftersom det inte är tillåtet att resa längre än tio kilometer från sitt hem. Den som behöver resa längre måste först få ett skriftligt tillstånd, något som bara ges om resan är nödvändig, detsamma gäller för kortare resor under utegångsförbudet. Även om längre resor får ske, om än bara under dagtid och med ett tillstånd på fickan, så är det inte så lätt att genomföra dem. Många avgångar med tåg, buss, flyg och lokaltrafik ställs in eller ändras med kort varsel.

Trots att regler och rekommendationer har blivit tuffare har faktiskt några saker blivit bättre. Efter att ha haft så gott som samtliga skolor nedstängda under stora delar av förra våren har Frankrike nu valt att ha öppna grundskolor och 50 procent distansundervisning på gymnasiet. Universiteten har till största del distansundervisning men studenterna ska vara på plats en dag i veckan.

När skolorna stängde förra våren kunde både föräldrar, elever och lärare konstatera att det franska skolsystemet inte var redo. Vissa elever fick endast undervisning via Zoom en timme i veckan, övrig undervisning förväntades elever och föräldrar att klara själva. Det blev inte lättare av att elevdatorer inte är någon självklarhet i den franska skolan. Lärarna var därför tvungna att ringa runt till de elever som inte hade datorer för att uppdatera dem kring undervisningen. En kritisk situation i alla länder men kanske än mer problematisk i ett land där eleverna måste passera slutprov för att flyttas upp i nästa årskurs.

Om du mot förmodan vill åka till Frankrike så kan du göra det. Vi svenskar har fortfarande tillåtelse att resa in i Frankrike efter att ha visat upp ett negativt RT-PCR-test som är max 72 timmar gammalt och klarat temperaturgränsen om 38 grader. Det krävs också ett så kallat reseintyg och vi rekommenderas att isolera oss i sju dagar efter ankomst. Även den som vill lämna Frankrike ska visa upp ett reseintyg.

Vill du veta mer?

Här har jag skrivit ett inlägg om hur det var att vistas i Paris sommaren 2020. Det var en mycket annorlunda upplevelse, trots att rörelsefriheten var så mycket större än nu.

https://sverigesradio.se/artikel/stort-missnoje-med-fransk-corona-strategi

Lyssna gärna också på Sveriges Radios Sydeuropakorrespondent Marie Nilsson Bojs intressanta reportage från den 24 mars om fransmännen och coronan. Länk i bilden👆🏼

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *