Älskade, hatade champagne – om drycken och distriktet

Hur är det ens möjligt? Hur kan det vara Global Champagne Day idag? Redan i fredags översvämmades vi ju av skumpa i sociala medier. Då firade man tydligen International Champagne Day. Efter en snabb googling kan jag konstatera att ingen annan dryck har så många egna dagar som champagnen.

Kungen av Champagne - Dom Pérignon
Här är han, champagnens fader Dom Pérignon. Med flaskan i högsta hugg står han på vakt utanför Moët & Chandon

Världens förmodligen kändaste champagneälskare Winston Churchill brydde sig helt säkert inte officiella champagnedagar. För honom var varje dag en champagnedag. Enligt ryktet drack han champagne till lunch varje dag och enligt beräkningar lyckades han sätta i sig 42 000 buteljer Pol Roger under sin livstid. Det är två flaskor om dagen från och med 1908, då han fick den första fakturan från champagnehuset, fram till sin död 1965, eller en årsproduktion för en mindre champagneproducent.

Att champagnen har fått så många egna dagar är kanske inte så konstigt. Det finns väl få drycker som är så mytomspunna och så laddade som den. Den blir ofta ett attribut för rikedom, att fördöma eller att lyfta fram, den dröms om när bröllopsplaner smids och den skapar en särskild stämning. Vi må älska cava, vi må dricka spumante men det är de där tillställningar med champagne som känns lite extra högtidliga.

Kommunikatören i mig tänker ”vilket jäkla pr-arbete” och jag imponeras av uthålligheten – det har producerats vin i Champagne sedan 800-talet och på 1600-talet började munken Dom Perignon utveckla tekniken som används för framställning av dagens champagne och drycken gjorde sitt inträde i Frankrikes högsta samhällsklasser. Här finns en spännande artikel om champagnens historia för den som är intresserad.

Men champagne är inte bara lyx och glamour. Bakom drycken finns det tusentals lantbrukare, vinbönder, som antingen driver egen produktion, tillhör ett kollektiv eller säljer sina druvor till ett av de 340 champagnehusen. För den som är intresserad av champagne kan ett besök i regionen nästan liknas vid ett flerdagars studiebesök med stora möjligheter att lära sig mer, oavsett vilken kunskapsnivå man har när man kommer dit.

Gott för oss, slitigt för odlarna. Druvorna till champagnen måste handplockas.

Att besöka Champagne
Det finns så oerhört mycket att göra i regionen och dessutom så är det utspritt över en stor yta. Då är det bra att veta hur man bäst tar sig an resmålet. Därför har jag tagit fram några tips som kanske kan göra det lite lättare att ta sig an uppdraget. Men det finns så mycket att skriva och jag vill inte bli för långrandig. Om du har några frågor eller vill ha tips, hör gärna av dig till mig så kan jag berätta mer.

Bo
De stora champagnehusen är främst förlagda i regionens huvudstad Reims, champagnens huvudstad Épernay där Avenue des Champagnes ligger, och i Aý, en liten by knappt fem kilometer utanför Épernay. Om du är intressant av ett specifikt champagnehus, glöm inte att ta reda på var det ligger innan du bokar boende.

För att ha möjligheten att uppleva så mycket som möjligt kan det vara en idé att boka flera boenden; ett i en eller några av de större städerna och kanske ett i ett mindre samhälle såsom exempelvis Étoges eller Oger. Här kan du finna en bokningssajt för boenden i hela distriktet och i alla kostnadslägen. Senast vi var i Champagne bodde vi på Domaine Sacret i Aÿ. Det står under rubriken b&b men höll mycket högre standard än så och kan rekommenderas.

Transport
Eftersom besök i champagne nästan helt garanterat omfattar provsmakningar bör man i god tid planera för sina transporter. Områdena runt städerna är ren landsbygd, att ringa en taxi är sällan en lösning, det är dyrt och det är inte alltid taxibolagen vill köra ut till champagnegårdarna eller vänta medan ni går på visning eller provsmakning. Kollektivtrafiken är inte anpassad efter turismen och därmed inte heller en lösning. Däremot finns det ett antal bolag som hyr ut bil med chaufför, den som vill kan dessutom få en riktigt klichéartad färd genom att boka en privat vintur i en Citroën 2cv med en ”typisk” fransk picnic med champagne, ost, baguette etc.

MEN… jag vill nog påstå att det enklaste är att hyra cyklar. Det är inte särskilt långt mellan byarna, mellan Épernay och Aÿ är det drygt fyra kilometer och helt platt. Efter att ha befunnit sig i en kylig vinkällare och dessutom provsmakat ett antal viner är det dessutom skönt att sätta sig på en cykel en stund. Cyklarna levereras till ditt boende och hämtas upp där du vill, när du vill. Vi hyrde våra cyklar genom Ouibike. Det var lite sådär franskt och otydligt men det funkade bra.

Att besöka vingårdar/-hus
På sajten Champagne-Booking kan du boka dina besök utan extra kostnad, något jag rekommenderar då många hus och gårdar har valt att inte ta emot spontanbesök för annat än försäljning. Där finner du både de stora klassiska champagnehusen såsom Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Bollinger och Taittinger, kollektiven såsom Collet och de mindre familjedrivna champagnegårdarna. De mindre gårdarna som har färre turister erbjuder ofta kostnadsfri rundvisning och avsmakning medan de mer populära märkena tar betalt. Logiskt eftersom de har heltidsanställda guider, ofta visar välproducerade filmer och i vissa fall även har små museer. Priserna varierar stort, det finns visningar från några euro upp till åtminstone 150.

De som driver sajten är mycket tillmötesgående och i de fall den gård eller det hus du vill besöka inte har möjlighet att ta emot dig föreslår de andra likvärdiga alternativ. Många gårdar och hus har riktigt rimliga priser men kvaliteten på turerna varierar. Dubbelkolla om det står något om klädkrav, vissa av husen kräver att du är ordentligt klädd, dels på grund av att de vill ha det snyggt men dels på grund av säkerhetskrav. Tänk också på att det är kallt i tunnlarna och vinkällarna, ta med dig en extra tröja.

Här kan du få tips på trevliga och bra ställen vi har besökt.

Vad bör man tänka på när man väljer ställen att besöka?
Om du har en favoritchampagne så kan det givetvis vara roligt att besöka den men svenskarnas favoriter såsom Moët & Chandon, som också är störst och säljer 30 miljoner flaskor per år, Veuve Clicquot och Pol Roger har ett stort besökstryck. De, och övriga stora hus, har väl utvecklade besöksaktiviteter och är fullblodsproffs men det är också trångt, prislappen är hög och det är lätt att känna sig som om man snarare är på Euro Disney.

Jag rekommenderar istället besök hos medelstora och mindre odlare och hus. Där är guiden ofta någon från familjen som driver huset, grupperna är mindre och provsmakningen mer anpassad till dina önskemål. Vid visningarna berättar guiden inte bara om produktionen och de specifika regleringarna som gäller för Champagne, utan om historien bakom det hus eller den odlare man besöker. Förutom bra visningar är också priserna på dessa champagner betydligt lägre men kvaliteten i många fall marginellt sämre.

Bild på korkar, odling och flaskstorlekar för att visa på att allt är reglerat i Champagne
Allt är reglerat i Champagne – storlekar, korkar, odlingar

Dessutom är chansen större att du kommer över champagne som du inte hittar i Sverige och kanske till och med kan köpa med dig några flaskor hem. Du behöver inte vara orolig för att du ska hamna på ett ställe med låg kvalitet på drycken – all champagne håller en hög klass, även om inte alla sorter passar alla smaker.

Förutom fristående gårdar och champagnehus finns det också ett antal kooperativ som samlar en större mängd odlare som producerar champagne tillsammans. Även dessa har rundvandringar och en av dem; Collet har tagit ett mycket ambitiöst grepp och även öppnat ett champagnemuseum med allt från historien till produktionen.

Rundtur eller provsmakning?
Det är roligt och intressant att gå på en guidad tur i deras källare och produktion. Guiderna är mycket pålästa och blandar historia, produktionsmetoder, druvor och mattips på ett mycket frikostigt sätt. Men efter ett antal rundvandringar tenderar det att bli smått tjatigt. Därför kan det vara en idé att boka en rundvandring på ett stort hus, en på en medelstor och en hos en odlare och därefter nöja sig med provsmakningar.

Bild som visar bottensediment i en flaska, en odling och lagring av champagne
Bottensatsen är anledningen till att de 100 miljontals flaskorna som lagras i Champagne snurras regelbundet innan de dricka. Här en vinprovning hos Charles Mignon.

 

Väldigt viktigt att veta när du besöker Champagne

  • Öppettiderna
    Visst är det mycket turister i Champagne men främst är det en region med jordbruksverksamhet och det är Frankrike. Det innebär att många ställen har stängt lördag eftermiddag, söndag och/eller måndag. Dubbelkolla öppettiderna hos de ställen, inklusive museum etc. som du vill besöka redan innan du bokar din resa.
  • Framförhållning
    Boka allt i förväg, särskilt om du bor i en mindre stad. I Aÿ till exempel måste du boka middagsbord i god tid. Be ditt hotell om hjälp om du inte får plats, alla känner varandra där.
  • Livet och bilen
    Strunta i bilen. Visst, promillegränsen är 0,5 men det är inte en anledning till att köra. Vi blir alla sämre bilförare när vi alkohol i blodet och lägg till det att vägarna är smala och kurviga, fransmännen kör fort och du är inte ensam om att turista och åka runt på vingårdar och provsmaka – bara tanken på två halvfulla chaufförer som möter varandra är skrämmande.

Var kan jag köpa och prova champagne om jag inte orkar boka eller göra besök?
Det finns många vinbutiker och några som är specialiserade på champagne. Leta upp någon som har provsmakning och undvik Nicolas som är en landstäckande kedja.

  • Turistbyrån i Épernay
    Varje dag dukar två fristående odlare upp sina champagner för gratis provsmakning på Épernays turistbyrå. Det är inte möjligt att köpa deras champagne på plats men antingen kan du beställa från dem, besöka deras gård eller, i bästa fall, köpa deras viner i någon av vinbutikerna i staden. Antalet provsmakningar är begränsade så se till att vara där på förmiddagen.
  • Les Grands Vins de France, Épernay
    Hos Grand Vins de France säljer många mindre odlare sina viner. Utbudet är mycket stort och det är också möjligt att provsmaka. Förutom försäljning på plats går det beställa och få varorna hemskickade till Sverige.

Trevlig resa!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *