På drift i Champagne – den perfekta helgen för vinälskare

Visst, vissa dagar, som på Global Champagne Day, borde en kanske nöja sig med att skåla i den ädla drycken men varför inte sikta högre och börja planera en weekendresa till Champagne. Mitt Paris vet vart du ska åka och vad du ska göra. 

Enligt sägen har Champagne tillverkats ända sedan munken Dom Perignon som föddes i mitten av 1600-talet började experimentera med vinet men egentligen är champagnen ännu äldre. Om du är intresserad av dryckens historia kan du läsa mer här. En helg i Champagne är att rekommendera för den som är intresserad av vin och vinproduktion i allmänhet och champagne i synnerhet men distriktet är stort och aktiviteterna många. Jag har därför samlat mina bästa tips nedan. Dessutom har jag redan tidigare skrivit om Champagne i ett antal inlägg. Kolla gärna in dem, länkar längst ned.

Hur lång tid behöver en i Champagne?

Jag tycker att två heldagar är bra. Då hinner en med både de stora husen och lite mindre producenter men kom ihåg; så gott som alla har stängt på söndagar så det absolut bästa för den som vill vara borta över helgen är att komma till Champagne på en torsdag, turista på fredagen och lördagen och åka hem igen på söndagen. För den som är sugen på att vara där lite längre är det bästa att åka redan på onsdagen, med tanke på att söndagar utanför Paris är som en öken.

Reims eller Épernay?

De två städerna slåss om positionen som distriktets främsta stad. Även om Reims (som uttalas Räns) är störst så är Épernay och systerorten Aÿ strax öster ut mina favoriter. Det enda minuset, i jämförelse med Reims, är att det finns färre små vingårdar i området. För den som vill ha lite mer kultur är Reims bättre. 

Stora vinhus eller mindre producenter?

Både och, tycker jag. De är bra på olika sätt. Det är intressant att göra ett besök hos ett större champagnehus, inte minst eftersom de har en bra struktur för besöksverksamheten och jag rekommenderar ett besök hos ett sådant i början av din vistelse för, särskilt om du inte har koll på grunderna kring champagne och produktionen. Den som har riktig tur lyckas ta sig in på Bollinger för deras långa visning. De är mycket sparsamma med besök och det kostar som en smärre charterresa att komma in men enligt ryktet är det värt det. För något år sedan lyckades min man och jag boka in ett besök men på grund av att skörden blev tidigarelagd fick personalen bege sig ut på fälten och besöket blev inställt. 

De små producenterna är roliga att besöka av många skäl. Det är personligt, ofta är det ägaren till gården som tar emot och de har många intressanta historier att berätta. Det är också större chans att du hittar en champagne som du inte kommer att stöta på hemma i Sverige – vi brukar alltid fråga om de säljer till Sverige. Om de gör det köper vi alltid något av deras andra viner. Dessutom tycker jag att det är viktigt att stödja de mindre odlarna och producenterna. Det är dyrt att driva vingård och att producera champagne är inte synonymt med guld och gröna skogar.

Hur hittar jag bra mindre champagneproducenter?

Jag brukar planera resan noga. En viktig kunskapskälla är sajten Champagne-booking.com. Där hittar du besöksinformation för ett stort antal producenter och champagnehus och du kan även boka dina besök via sajten. Om du är osäker på vad du ska välja hjälper de mer än gärna till – och dessutom på engelska. På sajten finns även många av de största husen representerade.

För att finna mindre producenter på landsbygden använder jag Google maps. Där kan en få koll på mindre producenter som inte är anslutna till sajten. Innan vi åker ner brukar jag ha ett digert program som bygger på geografiska placeringar men även på öppettider. Många har lunchstängt och dessutom har den absoluta majoriteten stängd på söndagar. Det enda vi är helt säkra på när vi åker ner är att vår plan inte kommer att hålla eftersom steg tre i planeringen är att vara spontan. Åker vi igenom en liten by och ser en skylt som skvallrar om en liten producent så följer vi den och knackar på. Än så länge har de aldrig tackat nej till besök.

Ett effektivare, men ganska opersonligt sätt, att upptäcka mindre hus är att besöka någon av alla vinbutiker som finns i Reims och Épernay. De erbjuder champagne från de små producenterna som inte ingår i något av de större nätverken. I Épernay har vi besökt Les Grands Vins de France ett antal gånger där det finns möjlighet att provsmaka ett antal utvalda viner. I Reims gillade vi Cave des Sacres. De hade ett stort utbud och var mycket kunniga. I både Reims och Epernay erbjuder även turistbyrån provsmakning av viner från mindre producenter. 

Vilka större hus är värda att besöka?

Många av de största tar ohemult mycket betalt och är inte prisvärda. Ett exempel är Taittinger. Det var dyrt och vi fick en halvintressant visning. Några som däremot var riktigt bra var Alfred Gratien i Épernay och Collet i Aÿ. Collet drivs av ett av de största kollektiven; Cogevi. I visningen ingår även ett besök på champagnemuseumet Cité du Champagne. En mycket bra och informativ visning och dessutom till ett rimligt pris. 

Är det verkligen rimligt att betala för provsmakning?

Ja, det är det. De stora husen har hela avdelningar som jobbar med besök och de små producenterna har givetvis relativt små resurser. Jag vill påstå att en snarare ska se det som en ynnest att få bidra till deras ekonomi. Om du får en gratis provsmakning är det en bonus.

Vad får jag inte missa i Champagne?

Épernay

Besök huvudgatan Avenue de Champagne. Det ser ut som som vilken parisisk aveny som helst, men i en väldigt liten stad. Besök Épernays turistinformation för inspiration. Och för vinprovning. 

Reims

Vi gillade matmarknaden Les Halles du Boulingrin, en inomhusmarknad från 1929. Även katedralen Notre-Dame de Reims är värd ett besök. Den är främst känd för att Frankrikes kungar kröntes där.

Fler tips hittar du hos Reims turistbyrå 

Att ta sig runt i Champagne

Det är något av en utmaning. Antingen får någon dra det kortaste strået och köra. Ett alternativ i Épernay är att hyra en cykel, vilket vi gjorde för några år sedan. Då tog vi oss lätt mellan Épernay, Aÿ och Dom Perignons hemstad Hautvillers. Det går även bra att hyra en bil med chaufför.

Att bo

Vi har bott i Aÿ, Épernay och Reims. Aÿ var mysigast. Vi bodde på vingården Domaine Sacret som låg mitt i ”staden” . Det var ett mysigt ställe med god frukost. Ägarna fick ett extra plus för den champagneprovning vi välkomnades med. Ett minus med att bo i Aÿ är att det trots allt är en by. Det fanns bra restauranger men i övrigt var det ganska så dött. Vi fördrev kvällarna med att promenera bland vinrankorna. Inte så illa för all del men något händelselöst.

I Épernay bodde vi mindre mysigt men staden är full av hotell och pensionat i alla prisklasser. Där finns även gott om restauranger och barer.

Reims är en stad och erbjuder också boenden och restauranger för alla. Vi bodde på Continental som var rent, trevligt och definitivt prisvärt.

Att äta

Reims och Épernay är fullt av bra restauranger. Det är däremot inte Aÿ. Vi besökte dock två som var riktigt bra: Brasserie – Rôtisserie Henri IV och Avarum.  Det ska tydligen vara Aÿs bästa restauranger och med tanke på att det inte finns så många så kan det mycket väl stämma. Jag vill också passa på att tipsa om fisk- och skaldjursrestaurangen Le Bocal i Reims. God mat, härlig stämning.

Tidigare tips om Champagne

Älskade, hatade champagne – om drycken och distriktet

Épernay, Champagne – en paradisisk utflykt

Slutligen

Kom ihåg – det är lätt att ta efter fransmännens alkoholvanor och köra efter vinprovningen. Gör inte det. Varje år dör det cirka 3 200 personer (2019) på de franska vägarna, att jämföra med cirka 190 (2020) på de svenska. I 1 000 fall hade chauffören 0,5 promille eller mer, alternativt alkohol i blodet. Så njut av Champagne men gör det säkert.

Trevlig resa!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *