I Paris är varuhusens huvudstad. De värda ett besök, även om du inte planerar att köpa något. Lyxpalatset Le Bon Marché och Galeries Lafayette, en av stadens största turistattraktioner, är inte bara varuhus, de är institutioner och dessutom vackra sådana med rik historia. Och som bonus; BHV, det praktiska varuhuset. Sist, min inte minst Samaritaine.
När jag var liten…
När jag var liten, på 80-talet, besökte vi då och då Galeries Lafayette. Det var varuhuset med stort ”V” på högra stranden. På den tiden bestod det av avdelningar och inte separata butiker och bakom diskarna stod små hjälpsamma tanter. När jag hade valt ut en vara skickades den ner till en centralkassa där jag i slutet av besöket hämtade den och alla andra varor och betalade för dem där. Det här var ett smart upplägg eftersom det gav kunderna möjligheten att strosa runt utan att behöva kånka på massa kassar. Dessutom fanns det en garderob där man skulle hänga av sig sina ytterkläder. Besöket blev därmed behagligt och kunde också bli ganska långt. Naturligtvis fanns det, och finns, inte bara restauranger utan BRA restauranger där man kunde vila fötterna och få något att äta och dricka. Givetvis fanns det också hisspojkar. Allt för att besöket skulle bli så angenämt som möjligt.
Inte riktigt som i Sverige…
Idag liknar varuhusen vid första anblick mer de svenska varianterna. På de flesta varuhusen har centralkassorna försvunnit och så även garderoben men tittar du noggrannare så kommer du att märka att det finns många stora skillnader. Det går fortfarande att äta riktigt gott, oavsett om du väljer de traditionella restaurangerna eller restaurangavdelningarna som ser ut som svenska ”food courts” till utseendet men är långt därifrån vad gäller utbud och kvalitet.
Vinkällare på topp
Förutom goda möjligheter att äta gott där och då, så har de flesta varuhusen mycket bra saluhallar med ett stort utbud av gourmetmat. Både Le Bon Marché och Galeries Lafayette har dessutom extremt bra vinkällare där du hittar allt från vin redo att drickas nu till riktiga samlarviner. Här skulle det vara lätt att bränna en miljon kronor och ändå komma ut med lätt packning.
Även övrigt utbud skiljer sig från Sverige, inte minst på Le Bon Marché men det återkommer jag till längre ner.
Paris härligaste varuhus
Le Bon Marché – varuhusens urmoder
Le Bon Marché är min absoluta favorit. Varuhuset byggdes av Gustave Eiffel och öppnade 1852. Det sägs vara världens äldsta varuhus. Mjölnarsonen Aristide Boucicaut ville göra det enkelt för Parisarna och bestämde sig för att samla mängder av varor under ett hus. Han var nytänkande på många sätt och också först med fasta priser, personalmatsal, pensionsavsättningar för medarbetarna, betald semester och läkarvård.
Le Bon Marché ägs sedan 1984 av lyxkonglomeratet LVMH som också äger mängder av andra lyxvarumärken såsom Moët & Chandon, Louis Vuitton, Christian Dior och Hublot och dessutom konstmuseet Fondation Louis Vuitton. I slutet av 80-talet beslutade ägarna att Le Bon Marché skulle bli Paris exklusivaste ”high end-butik” och en omfattande men varsam renovering genomfördes. Byggnaden är lika vacker idag som då och man valde att bevara exempelvis centralkassorna och samtidigt modernisera erbjudandet. Naturligtvis finns det personal shopper men inte bara för dig utan även för ditt hus och barnpassning, hudvård, frisörer, möjlighet att ladda din mobil och givetvis en ramverkstad.
Reornas pionjär
Här finns allt och det med en exklusiv touch. Högst upp i huset finns kläder från ett stort antal exklusiva modehus och längst ner finner du en livsmedelsbutik som inte liknar någon annan och en fantastisk vinkällare. Däremellan finns allt från kläder och skor till något mer modesta priser till heminredning, böcker och restauranger. Visst är det dyrt här men det går att fynda. Le Bon Marché var faktiskt först i världen med säsongsreor. Dessutom är julavdelningen magisk.
Om man ska sätta in Le Bon Marché i svenska förhållanden så skulle jag säga att det är en galax exklusivare än NK.
Le Bon Marché ligger i det exklusiva sjunde arrondissementet, eller närmare bestämt här. Vill du läsa mer om varuhusets historia så kan du göra det här.
Galeries Lafayette
Det här är Paris svar på NK. Varuhuset öppnade 1893 och 1912 flyttade verksamheten in i den nuvarande huvudbyggnaden. Grundarna ville skapa en ”basar full av lyx” och den glittriga kupolen skulle få varorna att bada i guld. Trots att den forna glansen med centralkassa och strosande kunder inte längre är i centrum så är varuhuset värt ett besök. Den 43 meter höga kupolen är häpnadsväckande. För den som är tålmodig och modig finns det möjligheter att gå ut på en brygga i glas som sticker ut mitt i kupolen och titta ner på den gigantiska parfymavdelningen på bottenvåningen. Det är dock populärt och kön brukar ringla lång.
På Galeries Lafayette finner du både franska och internationella designers, även om utbudet av kläder från lyxvarumärkena är större på Le Bon Marché. Totalt ryms 3 500 varumärken på 70 000 kvadratmeter. Även här är det gott om reor, ibland riktigt bra. Varuhuset består av tre byggnader. I huvudbyggnaden finns dam- och barnmode, byggnaden bredvid är fylld av herrmode och mitt över gatan finner du heminredning, husgeråd och deras matavdelning. I de tre husen finns det dessutom totalt 25 restauranger.
Varje år har varuhuset 37 miljoner besökare. Även om alla inte är turister så är det ett av Paris populäraste turistmål, vissa hävdar till och med att det kommer fler turister hit än till Triumfbågen och Louvren. Det betyder att det blir trångt. Se därför till att du besöker varuhuset på förmiddagen, då har varken turister eller fransmän vaknat.
Två tips:
– Om du befinner dig i Paris under december så ska du passa på att spana in den gigantiska julgran som hänger fritt mitt i kupolen.
– När du ändå är på Galeries Lafayette, passa på att besöka Paris vackra operahus, Palais Garnier, som byggdes 1874. Den ligger mittemot och är värd ett besök.
BHV – Bazar Hotel du Ville
Om du inte är intresserad av vackra byggnader och top scale shopping utan bara vill shoppa lite så är BHV rätt för dig. Varuhuset är Paris svar på Åhléns City i Stockholm och precis som Åhléns förde BHV länge en slumrande tillvaro men 2013 ryckte ägaren sedan 1991, Galeries Lafayette Group, upp sig och gjorde ett ansiktslyft på både fastigheten och verksamheten. Idag är utbudet stort och modefaktorn hög men till skillnad från Galleries Lafayette så är turisterna få. Reorna är däremot många. Även här kan du få varorna skickade till en centralkassa och betala för kalaset i slutet av besöket. Även BHV har en spännande historia som både rymmer Napoleon III och hans fru Eugenie och krigsslutet 1945. Den kan du läsa här.
BHV ligger på 52, rue Rivoli, mittemot Hotel de Ville.
Samaritaine – varuhusens nygamla tillskott
Varuhuset öppnade 1870 men fick slå igen 2005 på grund av brandrisk. Då hade LVMH köpt varuhuset några år tidigare. Efter många år med administrativt tjafs – fransk administration är en KILLER – påbörjades en omfattande renovering och 2021 öppnade varuhuset upp igen. Shoppingen är tyvärr själlös men byggnaden är bland de vackraste i Paris och gör det värt ett besök. Sväng dit bara därför, köp något litet så får du en urfin kasse.