Så gör du Paris på 24 timmar

Hur hinner man med att göra Paris på 24 timmar? Svaret är enkelt; det gör man inte. Jag vet inte hur många timmar, dagar, månader jag har tillbringat i Paris, jag känner mig ändå långt ifrån klar.

Men om man nu bara har 24, 48 eller 72 timmar på sig, vad gör man då? Frågan kom upp när jag frågade er läsare vad ni vill läsa om i bloggen. Det är en kul utmaning och här kommer svaret på den första frågan – Det här skulle jag ta med dig på om vi hade ett dygn. Vi säger, för enkelhetens skull, att vi har valt att flyga och att vi landar med SAS flygplan från Stockholm som ankommer 10.00. På planet har vi för övrigt laddat upp genom att lyssna på Mitt Paris spellista med klassiska franska dängor av Edith Piaf, Serge Gainsbourg och andra legender. Har man bara 24 timmar på sig måste man snabbt komma i stämning.

Våra första timmar

Så tar vi oss in till Paris

Det spelar nästan ingen roll vilken tid på dygnet man ska ta sig från flygplatsen, det är alltid långa köer på motorvägen. För att inte förlora dyrbar tid väljer vi att ta pendeltåget, RER, in till stan. Innan vi sätter oss på tåget dubbelkollar vi i RATPs app att det inte är någon strejk eller stora förseningar, något som tyvärr händer alldeles för ofta, men när tågen går som de ska är de det absolut bästa alternativet. Tåget stannar vid för besökare mycket strategiskt placerade platser och det är lätt att hitta trevliga hotell i närheten av stationerna.

Pendeltåg, station,
Bästa sättet att ta sig in till Paris

Få timmar kräver nära boende

Vi kommer in till Paris runt klockan 11.30. Vi går av vid stationen Luxembourg och letar upp vårt hotell för att lämna in vårt bagage. Om vi får tid ska vi också gå igenom parken Jardin du Luxembourg. Paris parker är fantastiska. Du kan läsa mer om dem här.

Nåväl, en endaste natt i Paris innebär ju att vi vill insupa så mycket känsla som möjligt och väljer därför att bo i sjätte arrondissementet. Här finns det många mysiga hotell i olika prisklasser. Jag har bott på Hotel Saint-Paul Rive Gauche och var mycket nöjd med det. Det är mycket ovanligt med rymliga hotellrum i Paris men här är det gott om plats.

Gathörn människor Paris
Vi bor där det händer – alla dygnets timmar

Nu tar vi oss ut i staden

I sjätte finns det även gott om mysiga restauranger och stadsdelen sjuder av liv under de flesta av dygnets timmar men innan lunch hinner vi upptäcka en av stadens äldsta delar; Quartier Latin där det anrika universitetet Sorbonne, grundat 1257 ligger. Området är fullt av restauranger och barer och på rue Mouffetard och torget Place Monge är torghandeln intensiv. Här kan vi fynda allt från grönsaker och frukt till ostar och korvar – extra bra för oss som åker hem imorgon. Vi passar också på att besöka mysiga Place de la Contrescarpe, mest för att insupa stämningen och kanske väcka upp oss med en kaffe efter en tidig morgon och en lång förmiddag.

Grönsaker i grönsaksstånd
Marknaden på Place Monge

Dags för lunch

Vi äter en sen lunch, runt ett. Restaurangen som vi ska besöka, Le Comptoir, ligger nära hotellet. Vi sätter oss på uteserveringen, alternativt slår vi oss ner vid bardisken i ”bakfickan” L’Avant Comptoir och äter fisk eller skaldjur.

Lagom till kaffet laddar vi ner cykelappen Velib. Jag tror att vi kommer att behöva den för att vi ska hinna med att uppleva så mycket som möjligt den korta tid vi har på oss. Från att ha varit en helt hopplös stad att cykla i har den nuvarande borgmästaren Anne Hidalgo satsat hårt på att bygga ut cykelbanorna och idag fungerar det utmärkt att förflytta sig med cykel. Sedan något år tillbaka finns det både vanliga cyklar och el-cyklar. El-cyklarna är något dyrare men väl värda pengarna, stan är långt ifrån platt.

Gröna cyklar uppställda - illustration av bra färdmedel vid få timmar i Paris
Bästa färdmedlet när du har få timmar

Vad gör vi nu då?

Vi måste börja upptäcka stan och börjar med att hyra varsin cykel vid närmaste cykelstation. Det är enkelt att hyra, följ bara instruktionerna på panelen som sitter på cykelns styre. Tänk dock på att kolla att däcken är pumpade och att cykeln ser okej ut innan du hyr den. De gröna cyklarna är vanliga ”trampcyklar” och de blå går på el.

Vi cyklar ner till Seine. Vi håller oss på vår sida, rive gauche (vänstra stranden), och cyklar väster ut. Vid Musée d’Orsay tar vi oss ner på själva kajen där många parisare hänger. Här finns det allt från barer och restauranger till husbåtar, löparbanor och utegym. Efter ungefär fyra kilometer är vi framme vid vårt första stopp; Eiffeltornet. Även om vi inte åker upp i det så är det verkligen värt att titta på det på nära håll. Det är en minst sagt imponerande byggnad.

Löparbana, bro, flod
Vid Seine samsas löpare, flanörer och nöjeslystna om utrymmet

Vi sätter oss på cyklarna igen. Jag är inte jätteförtjust i Sacré-Coeur, eftersom jag anser att den vita basilikan är en av stans största turistfälla, men jag vill ändå åka dit och visa er de vackra kvarteren i Montmartre och den storslagna utsikten från kyrkan. På vägen dit cyklar vi först förbi Place du Trocadéro och Palais du Chaillot, den fantastiska byggnaden från 1930-talet som ligger mittemot Eiffeltornet, på andra sidan floden. Det är en mäktig plats som dessutom erbjuder en av de bästa vyerna över Eiffeltornet.

Framme vid Montmartre parkerar vi våra cyklar vid det gamla nöjespalatset Moulin Rouge och går upp på rue Lepic. Vi håller höger hela tiden men eftersom vägen är målet vi tar inte närmaste vägen upp mot Sacré-Coeur. Om vi hinner så vill jag också gå in i kyrkan. Väl därinne brukar jag glömma bort turistbussarna utanför eftersom kyrkan är som vilken katolsk kyrka som helst där grannarna sitter och kontemplerar eller ber. Det är det som är så fint i Paris; alla kvarter har ”riktiga” invånare som spär ut de stora samlingarna av turister. När vi kommer ut från kyrkan tar vi den östra vägen ner och beundrar vägg- och trappmålningar, färgglada uteserveringar och vackra parker.

Ska vi inte ta en paus, trots få timmar att spela med?

Förmodligen är vi lite trötta vid det här laget. Trots det hoppar vi på cyklarna ytterligare en gång och beger oss till mitt absolut bästa fikahäng – Jardin du Palais Royal – som ligger nere vid Louvren. Det är egentligen inget särskilt med parken men den är som ett vattenhål. Utanför är pulsen hög och trafiken intensiv men innanför de vackra hus som ramar in parken är det alldeles tyst. Här kan man slå sig ner i en av de för Paris så självklara gröna stolarna och fåtöljerna som man inte kan annat än älska, och bara göra ingenting. I den västra huskroppen finns mitt stamfik – Café Kitsuné. Här köper vi en kaffe, slår oss ner i en dubbelfåtölj och sätter upp fötterna på fontänen och njuter av solen (givetvis är det sol under vårt dygn i Paris).

Kvinna träd
Jag missar aldrig ett besök i Jardin du Palais Royal, oavsett hur många timmar jag har i Paris

Längtar du efter en dusch?

Precis som i alla andra storstäder sätter sig en heldag i skinnet och det kan vara skönt att ta en dusch innan maten. Vi bestämmer oss därför för att promenera hem till hotellet och göra oss ordning inför kvällen. Det är inte så långt men vi tar omvägen över västra udden av Paris hjärta; Ile de la Cité där bland annat Notre-Dame ligger. Väl över till Rive Gauche (vänstra stranden) flanerar vi vidare upp längs de smala gatorna i sjätte arrondissementet.

Kvällen

Trots få timmar behövs mat – var ska vi äta?

Det går ju inte att åka till Paris utan att äta en riktigt bra middag. Jag har bokat bord klockan 20.00 på min favoritbistro; Le Bon Georges i nionde. Den ligger faktiskt inte långt från platsen där vi parkerade våra cyklar innan vi promenerade i Montmartre. Det är ganska långt dit från vårt hotell så vi väljer att ta tunnelbanan. Det tar ungefär en halvtimme men jag gillar metron, den är som ett koncentrat av Paris, så jag övertygar dig om att det är rätt beslut.

Vi är nästan först eftersom fransmännen brukar äta senare än så men eftersom jag har ytterligare planer för kvällen har vi valt den tidiga tiden. Dessutom brukar franska restauranger nästan aldrig ha två eller fler sittningar som de har i Stockholm, så om vi väljer att bli kvar så går det också bra.

Vi äter trerätters, det krävs nästan här, och vi överlämnar vinvalet till sommeliern. Le Bon Georges är inte bara känt för sin goda mat utan för också för deras stora vinkällare och kunnande om viner. Jag har faktiskt skrivit om Le Bon Georges tidigare. Kolla här.

Vad händer nu?

Medan vi åt föll mörkret och efter en fantastisk middag viker vi ihop servetterna, ber servitören fixa en taxi och ger oss ut i natten. Vi ska vidare till Triumfbågen. Många ratar den maffiga bågen högst upp på Avenue des Champs-Élysées till förmån för Eiffeltornet men det är faktiskt ett misstag.

När vi går upp på taket och tittar ut över ett upplyst Paris förstår du precis vad jag menar. Rakt fram ser vi Champs-Élysées som går hela vägen ner till obelisken på Place de la Concorde och bakom den syns skuggorna av Louvren. Till vänster lyser Sacré-Coeurs vita väggar i natten och till höger står det glittrande och grant: Eiffeltornet. Såhär på kvällen lyser det klart och högst upp i tornet skjuter en stor ljusstråle ut och lyser upp natthimlen. Strax varje hel timme glittrar tornet lite extra när ett ljusspel sprakar loss mitt framför oss. Varför stå i tornet och missa detta när man lika väl kan stå på triumfbågen och uppleva det?

Innan vi går upp på taket går vi igenom museet. Det är litet men intressant och absolut värt en halvtimme av vår dyrbara tid. För att spara ytterligare tid har jag sett till att förboka våra biljetter, ett måste när man vill besöka de största turistmålen i Paris. Då får man en exakt tid för sitt besök och man undviker köerna som ofta ringlar långa.

Ska vi gå och lägga oss nu?

Det borde vi säkert göra men vi är ju inte i Paris för att sova så vi tar oss ner till Grand Palais, går över bron Pont Alexandre III och ner på flodbanken som vi cyklade på när vi var på väg till Eiffeltornet. Nu är det barerna och nattklubbarna som är målet så vi följer floden hemåt och dyker in där vi känner för det innan vi rullar hem till hotellet.

Blir det sovmorgon?

Nej, tyvärr. Snarare tvärtom. Något av det bästa med Paris är att se hur staden vaknar. Därför är vi uppe med tuppen. Vid halv åtta lämnar vi hotellet, går ner mot Seine, går över till Île de la Cité, går vidare över till Île Saint-Louis och sedan över till Rive Droite. Vi promenerar planlöst och när vi ser en bistro eller ett kafé som ser trevligt ut sätter vi oss på uteserveringen och beställer en stor frukost bestående av varm dryck, därpressad juice, baguette och croissant. Vi äter långsamt medan vi tittar på hur Paris vaknar, hur butiks- och restaurangägarna spolar trottoaren utanför och hur de gröna renhållningsmaskinerna gör sitt jobb. Gästerna vid borden bredvid oss växlar fort. De sätter sig ner, tar en snabb kaffe, lägger mynten på det lilla fatet och försvinner igen. Frukost är inte så viktigt för fransmännen. När vi är mätta och nöjda samlar vi ihop våra saker och vänder tillbaka mot hotellet.

Seine, hög himmel, kaj, bostadshus
Île Saint-Louis i gryningen

Är det slut nu?

Ja, det är det. Vi har hunnit med oerhört mycket på ett dygn men du känner att du knappt har börjat så förmodligen betyder din tystnad på pendeln ut till flygplatsen inte bara att du är trött utan också att du har börjat planera ditt nästa besök för så är det, så fort du lämnar Paris börjar du fundera på när du kan åka tillbaka.

Trevlig resa!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

2 kommentarer

  1. Strålande skildring som vanligt. Om jag hade rösträtt skulle jag nominera Dig för Hederslegionen för Din fina och för oss läsare, trevliga skildring av ett axplock av vad man skulle kunna göra i Paris en dag.
    Nu går det ju inte men när Coronan släpper taget tar vi tåget från London till Paris och jag skulle väl tro att vi behöver en vecka för att hinna med Ditt dagsprgram.
    Well done Anne-Catharine!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *