Svett, otrohet och baguette – Mitt Paris sorterar bland fördomarna

Fördomarna om fransmännen flödar friskt. Bland annat luktar de svett och cigg, är ovanligt arga, tvångsmässigt otrogna och romantiska. Åtminstone enligt de av Mitt Paris läsare som svarade på frågan om vilka fördomar de hade om fransmän. Att en fördom alltid är fel är en vanligt förekommande missuppfattning. En fördom kan mycket väl stämma in på verkligheten, åtminstone om den som har fördomen i fråga har lite tur. Grejen med fördomen är nämligen att den är sakligt ogrundad. Så frågan är; stämmer era fördomar?

Fördom 1: De är oförskämda/De grälar ofta och mycket

Enligt fördomarna grälar fransmännen mycket. Gör de det?
Är fransmännen grälsjuka?

Fransmän är väldigt känsliga för oartiga beteenden men till skillnad från svenskar biter de inte ihop utan säger istället ifrån. Det är ett måste att hälsa med ett ”bonjour” när man går in i en butik och helst med tillägget ”madame” eller ”monsieur”, att säga tack och fråga hur den man möter mår. Dessutom niar man varandra i Frankrike, något som jag har märkt att många svenskar ondgör sig över. Om man inte rättar sig efter detta lär man få reda på att man har gjort fel.

Fransmän har dessutom en mycket mer direkt stil i samtal. Om de inte tycker som den de pratar med så säger de det och de är aldrig rädda för att driva sin åsikt ända in i kaklet. En fransk diskussion låter i många andras öron som ett regelrätt gräl. Visst kan det skapa lite obehag hos oss mer konflikträdda men vi behöver åtminstone inte fundera på vad motparten tycker. Men det är inte bara den direkta stilen. De bangar inte en konflikt om de kan låta bli. Titta bakåt i tiden, de har bråkat och strejkat i minst 250 år. Jag har skrivit ett inlägg om fransmännens konfliktvilja och McDonalds entré i Frankrike som du hittar här.

Fördom 2: Luktar svett och Gauloises

Vitlök
Vitlök, cigg eller svett – vad luktar fransmännen?

Well… det här med svetten. Min 100 procent empiriska studie säger ”absolut, så är det i stora drag” (minns dock att min farfar luktade riktigt gott och mina släktingar luktar inte heller illa så det stämmer inte helt och hållet). Jag tycker dock att det har blivit mycket bättre med åren, men att stå på Paris tunnelbana en varm sommardag är inte alltid så kul. När jag gick i fransk skola fanns det inte på kartan att duscha efter gymnastiken.

När det kommer till cigaretterna så är det ett absolut nej och det av två skäl:

1. Gauloises har inte tillverkats i Frankrike sedan 2005. Dock fortsatte franska tobakister att sälja spansktillverkade Gauloises men ciggen levde en falnande tillvaro med färre och färre rökare som ville ha cigaretter med ett så extremt klös. 2016 diskuterades ett förbud av bland annat Gauloises då de ansågs vara för coola. Jag vet faktiskt inte vad som hände med planerna, kanske är de förbjudna nuförtiden. Oavsett vilket så slutar en miljon fransmän om året att röka.

2. Man skulle kunna tro att fransmännen var storrökare men när man tittar på topplistan över ciggälskande länder kommer Frankrike först på plats 62 (Sverige kommer för övrigt inte långt efter; plats 86). Inte nog med att de inte röker så mycket som man tror, sedan 2007 är det dessutom förbjudet att röka på ett antal platser i det franska samhället. Bland annat är ciggen bannlyst från skolor, kontor, restauranger och myndighetsbyggnader. Inte nog med det. Det har varit förbjudet att röka i kollektivtrafiken ända sedan 1976.

Fördom 3: Svåra att imponera på, lite… stolta

Fördomarna flödar - arroganta som få. Men svenska kungaparet imponerar
Så här glada ser fransmän som just sprungit på kungaparet ut

Ja, det krävs mycket för att imponera en fransman. Det närmaste jag har kommit var då min familj var och promenerade vid Drottningholms slott på juldagen 2018. Vi hade med oss min syster och hennes familj. Hon är gift med en fransman och de bor i Schweiz med sina två barn. På vägen dit berättade jag att kungen och drottningen brukade vara ute i slottsparken och promenera med sin hund och att chansen att träffa dem var ganska stor.

Det var en kall och solig dag och vi var mer eller mindre ensamma i slottsparken. Efter en stund möter vi en man med öronsnäcka, tunn rock och cityskor. Bakom honom kom en liten kvinna i röd skidjacka i sällskap med en lika liten man i grön jacka och en labrador i koppel. Jag sa hej och gratulerade kvinnan på födelsedagen i efterskott, hon log och vi passerade varandra och mannen i lika tunn rock som killen framför dem. Där kunde historien ha slutat men det gör den ju inte eftersom vårt franska sällskap där och då förstod att vi just hade passerat Sveriges statsöverhuvud och drottning. DÅ var fransmännen imponerade. Min svåger avslöjade att han hade avfärdat vårt snack om de goda chanserna att träffat dem som struntsnack. Vi bjöd på det.

Fördom 4: De är notoriskt otrogna

Fransmännen har en mer pragmatisk inställning till äktenskapet, vilket annat lands medborgare hade tyckt att det var okej att presidenten tog med sig sin älskarinna på statsbesök? Francois Mitterand var gift med sin fru i 52 år, tills döden skiljde dem åt. Förutom barnen i äktenskapet hade han ett barn med en älskarinna och hade en femtonårig relation med en annan.

Enligt en undersökning från 2014 gjord av ett franskt undersökningsinstitut är hälften av fransmännen otrogna och antalet ökar stadigt och har gjort det de senaste 50 åren. Samtidigt tror 68 procent av fransmännen att det är möjligt att vara trogen en person livet ut (då kan man ju fråga sig varför de inte är det) men 63 procent menar att man kan älska någon även om denne har varit otrogen. Du kan läsa mer om undersökningen här om det är så att du tycker att det här är extra intressant.

Fördom 5: De är romantiker/De är flirtiga

Fördomarna säger att man kan flirta på franska. Stämmer det?
Bra guide om du vill flirta i Frankrike

Ja och ja. Men det är viktigt att förstå att franskt flirtande oftast inte betyder någonting, det är ett sätt att samspela och så gott som alla gör det i någon utsträckning. Ibland flirtas det för att kolla av läget och se om det går att levla upp det lite, ibland för att få sin vilja fram (mycket effektivt) och ibland bara för att det är trevligt och för att man uppskattar den andra personen. Kypare flirtar, poliser flirtar, expediter flirtar, hen bakom dig i kön på Carrefour (livsmedelsbutiken) flirtar och du bör flirta.

Jag kan själv komma på mig själv flirta med servitören för att få ett bättre bord – ja, även när min man är med – och med killen som kommer och inspekterar väggen i min lägenhet. Flirtandet kan få säkerhetsvakten att låta dig gå före i kön till museet – antingen flirtade du eller så flirtade han – och kan leda till ett trevligt samtal över en kaffe med personen vid bordet bredvid. Det är nog ”a way of living”.

Om man ofta befinner sig i Frankrike blir man van vid flirtandet men när jag var och hälsade på min dotter Clara när hon pluggade i Paris tyckte jag kanske att det gick lite för långt när servitören på en restaurang först flirtade med mig och sedan med henne, då 17 år. Det kändes lite… desperat på något sätt. Men han fick det han ville – riklig dricks.

Då kommer vi till romantiken. Ja, de är väldigt romantiska, åtminstone när de vill fånga någon (jag vet inte hur det är sedan, jag har aldrig haft ihop det med en fransman). Fransmän är duktiga på att lyssna och på att ge komplimanger. Dessutom pratar de mycket om känslor och de gråter om de känner för det. Romantiskt, eller hur?

Fördom 6: De äter väldigt mycket bröd

Bröd, sylt, croissant

Brödet – ett närmast heligt livsmedel

Ja, det gör de. En undersökning från 2014 slår fast följande fun facts:

  • 320 baguetter äts varje sekund – det blir totalt 10 miljarder per år
  • 98 % av fransmännen äter bröd
  • 83 % äter bröd varje dag
  • Fransmännen äter 54 kilo bröd om året
  • Det franska ordet för vän ”coupin” kommer från det latinska cum pane vilket betyder ”med bröd”, det vill säga den person man bryter bröd med
  • Det finns en ”brödlag” Le Décret Pain som slår fast att en äkta baguette bara får innehålla fyra ingredienser; mjöl, vatten, salt och jäst.

Nu ska ju inte vi svenskar tro att vi är så mycket bättre, vi äter 50 kilo bröd om året. Turkarna är värst, de får i sig hela 150 kilo om året. Det är mer än 400 gram per dag. Inte illa. Eller så är det just det, illa.

Fördom 7: De dricker väldigt mycket vin

Jodå, i den här tävlingen kommer de på pallplats i. Låt vara att de inte dricker mest, det gör portugiserna som 2018 får i sig mer än 62 liter om året, men de kommer på silverplats med 50,2 liter. Sverige ligger långt efter med knappa 29 liter per år och person men vi kniper ändå en icke så hedervärd tionde plats. Själv är jag väldigt förtjust i Champagne och åker gärna dit för att upptäcka nya vinhus. Här kan du läsa om drycken och distriktet.

Så… vad tycker fransmännen om oss?

Plastfigur med mustasch och basker
📸 Alan Hardman/Unsplash

Det kan bli innehållet i en kommande post och bered er på det bästa. De gillar oss faktiskt, även om de tycker att vi är lite mesiga. The Local har listat 14 saker som fransmän som i Sverige tycker är konstiga.

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *