Ibland blir jag galet sugen på att äta fransk mat. Då tar jag mig till någon av alla franska restauranger i Stockholm. Det finns många med hyfsad nivå, men tre som jag gillar lite extra. Och några som har tillkommit i efterskott.
Paname ÄR Paris (inte bara restaurangens ambiance utan Paname är ett smeknamn på staden). När du öppnar dörren till denna lilla franska koloni, belägen i Vasastan lämnar du Sverige och det gråa Stockholm och hamnar i en trång, svettig restaurang mitt i Paris. Jag tänker Marais men lite bättre, jag tänker sjätte men lite ruffigare. Som grädde på moset har de, precis som många restauranger i Frankrike, en riktigt dålig hemsida. Det ger dem faktiskt nästan pluspoäng. Däremot går det att följa dem på Instagram. Det ger mer.
Här är allt franskt; kocken, servitören, personalen i baren, gatuskyltarna på väggarna, musiken, maten… Ja, ni fattar. Enda minuset – det går inte att boka men det är värt väntan. Panama är nummer ett av alla franska restauranger i Stockholm.
Brasserie Godot
Kalla mig tråkig men det finns ingen restaurang i Stockholm som jag har besökt fler gånger än Godot. Någon sa till mig att Godot minsann inte är franskt, ägarna är svenska och maten varierad. Låt så vara men för mig är den tillräckligt fransk. God råbiff, riktigt bra anka, schyssta viner, härlig stämning och hur trevliga är inte servitörerna!? Behöver vi något mer? Den är fransk. Punkt. Godot är definitivt en av alla franska restauranger i Stockholm.
Brasserie Bobonne
Det går inte att göra en lista över franska restauranger i Stockholm om man inte tar med Brasserie Bobonne. Det som från utsidan ser ut som ett litet lunchhak, mittemot Svenskt Näringsliv på Storgatan visar sig när man går in vara betydligt större och betydligt mycket mer charmig än vad man först anar. Här finns sniglarna, ankan och tryfflarna. Givetvis även vinet som funkar bäst därtill. Dessutom har de givetvis omelett till lunch. Det enda jag saknar är en café gourmand men det är klart, om det fanns skulle jag knappt behöva åka till Paris längre. Bobonne har en Michelin Bib Gourmand, det är de värda.
Bistro Mirabelle
Att gå in på restaurangen på Tulegatan 22 är som att gå in på en bistro i Paris. En kort men naggande god meny till rimliga priser. Inte minst på söndagar då du kan få en hel meny för 450.
Jag och mitt sällskap valde inbakad selleri med potatismos och konfirterat anklår med bönor. Vi var mycket nöjda båda två. Nästa gång jag var där slog jag till på en dessert, det hör till ovanligheterna men det kommer jag att göra om här. Jag åt en ruskigt god mousse au chocolat. Det är väl värt ett besök.
Pastis – Paris eller Stockholm?
Hur kan jag ha missat Pastis så länge? Redan på gatan förflyttas vi mentalt till Frankrike. Här står borden på uteserveringen långt ute på trottoaren, åtminstone med svenska mått mätt, och för tankarna till ett torg i en liten by. Det enda som saknas är de äldre byinvånarna som spelar pétanque och dricker pastis men torget är på plats och det är ju inte illa det heller. En i sällskapet menar att Paname inte är ohotad etta, jag håller med. Den tredje i sällskapet förkunnade att hit ska vi gå fyra gånger i höst. Vem är jag att säga emot.
Inte blir det sämre när man stiger in i den lilla lokalen. Dessutom är servicen som hämtad från en kvarterskrog. Bäst av alla är mannen som serverar ostronen genom att med en mänsklig fanfar förkunna att de är på väg: ”OSTROOOOOON!”
Råbiffen var gudomlig, ostronen grymma och ankan likaså. Gå dit.
Café Facile
Café Facile har mängder av franskättlingar som stammisar, trots att grundarna är svenskar. Här får du fransk mat utan knussel och med det menar jag bland annat att du både beställer och betalar framme vid kassan, hittar menyn på en griffeltavla och sköter det mesta själv. Inget knussel, varmt och hjärtligt och god mat.
Chez Kny
En följare hade läst om Chez Kny i lokaltidningen och tipsade mig om att det verkade trevligt, ännu en följare hörde av sig. Hon hade minsann varit där och tyckte att Mitt Paris inte hade något val – ett besök behövdes.
Fylld av förväntan öppnade jag ytterdörren och lät mig svepas in i vänlighet, ambiance och värme. Trots det blev jag positivt överraskad. Det här är den gulligaste lilla kvarterskrog jag har besökt på länge. Jag var så nöjd att jag var tvungen att gå dit två dagar på raken.
Det blir inte sämre av att de har köttiga ostron och en helt otroligt god champagne. Du behöver gå dit helt enkelt. Kolla in Chez Kny på Instagram.
Bambi
Jag drog med mig kompisen Emma till Bambi. Jag ville testa något, för mig, nytt och blev ganska förvånad när jag insåg att jag redan hade varit där, gillar den och GLÖMT BORT DEN! Hur var det möjligt? Bambi är ett bra ställe helt enkelt. God mat, goda viner och DJ-bås. Dessutom skön stämning och trångt mellan borden och det är ju bra.
Maten, så god att vi åt på rekordtid. jag hann inte ens få upp kameran innan hälften av saucissonen var uppäten. men ser du vinet? galet gott.
Vi åt bröd, korv, kroketter, lökpaj, lamm och musslor. De har alltså smårätter. Vi drack champagne, vitt vin och rött vin. Allt, precis allt var galet gott. DESSUTOM, riktigt bra musik och inte som bakgrund utan som en del av middagen. Det gillar jag.
Hit ska du gå.
Passepartout
Det var inte utan att jag trodde att jag hade åkt fel och hamnat i Paris 1 när jag kom in. Personalens franska dialog, reklamen för Orangina och de handskrivna menyerna på griffeltavlor fick mig att känna att restaurangen är ett bra substitut när man inte har tid eller råd att åka till Paris. Otroligt god råbiff – bland de bästa i stan, riktigt bra vin och väldigt vänlig service gjorde det hela ännu bättre.
Passepartout ligger på Wargentinsgatan på Kungsholmen men också på Instagram. De tar inga bordsbokningar. När jag gick hit undrade jag mest varför jag aldrig hade varit här tidigare. Nu måste jag gå hit jätteofta! Älskar den!
Koll på andra bra restauranger i Stockholm?
Du kanske har några andra tips på bra franska restauranger i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Hör av dig till mig med dina tips så delar jag med mig.
Inte så sugen på fransk mat i Stockholm?
Men åk till Paris istället. Här har jag skrivit om några riktigt bra restauranger i Frankrikes huvudstad.
Nyfiken på skillnaden mellan bistro, brasserie, café och restaurang?
Det kan ses som något rörigt, alla dessa omskrivningar av ordet restaurang. Men det är faktiskt skillnader. Jag förklarar dem i det här blogginlägget.
Smaklig måltid!
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.