Versailles – ett festligt, folkligt, fullsatt måste?

Om du tillbringar en kortvecka eller mer i Paris kan Versailles kanske vara värt en dagstur men det kräves tålamod och planering. Det är minst sagt fullsatt och därmed kanske inte jättefestligt (och självklart är det inte folkligt, vi pratar Louis XVI…). Samtidigt värt en utflykt, slottet oerhört mycket historia.

Versailles enorma slottsträdgård
Versailles är inte stort. Det är större än störst. Photo by Clark Van Der Beken on Unsplash

 

Versailles, inte bara ett slott

Versailles ligger två mil väster om Paris och är en relativt stor stad, åtminstone med svenska mått mätt. Cirka 90 000 invånare har slagit sig ner i denna stad som har fungerat som Frankrikes informella huvudstad under tre perioder; 1682-1715, 1722-1789 och mellan 1872 och 1879. Det är en vacker och mycket välplanerad stad som faktiskt tjänade som förebild när Washington D.C. anlades. Om du åker dit är det väl värt att ta en promenad genom staden också, kolla gärna in den vackra saluhallen och de lika vackra stallarna.

Versailles – fond för världshistoria

Slottet i Versailles byggdes under 1600-talet på uppdrag av Louis XIV men namnet Versailles nämndes i en stadga redan 1038. Sedan uppförandet på 1600-talet har slottet, och staden, tjänat kuliss för många historiska händelser. Det är inte svårt att föreställa sig Marie-Antoinette skrida omkring här med sina hovdamer i släptåg, och tipsa den hungriga massan om att äta bakelser istället (även om hon faktiskt inte sa just det). Bland de historiska händelserna ryms franska revolutionen, proklamationen av det tyska riket 1871 och undertecknandet av Versaillesfreden 1919.

Svenska twistar, en självklarhet

Dessutom finns det åtminstone två svenska twistar på Versailles. Det sätt att Marie-Antionettes lilla kryp in Trianon som ligger längst bort i slottsparken fick tjäna som mötesplats för henne och den svenske greven Axel von Fersen. De träffades för första gången på Versailles och ska ha inlett en kärleksrelation som varade i 15 år. Herman Lindqvist har skrivit en intressant krönika om de två. Den finner du här.  

Den andra svenska twisten är den 76 meter långa spegelsalen som har fått en svensk kopia i Karl XIs galleri på Drottningholm. Det är så lik så att det känns som om någon har tvättat spegelsalen i 60 grader och fått ut den 47 meter långa svenska kopian. Det finns så mycket att berätta om Versailles att jag stannar här. Vill du fördjupa dig så finns det många bra sajter med mer info, bland annat Slottsguiden.

Att tänka på:

  • Förboka det är oerhört mycket folk. På riktigt, du har aldrig sett en riktig kö innan du har sett den till Versailles. När du förbokar väljer du en exakt tid och kan då gå före kön.
  • Boka en guidad visning, det är omöjligt att ta sig an slottet utan en vägledare.
  • Börja med visningen, vi fick problem att komma in i slottet med guiden eftersom vi redan hade varit inne själva. Fransmän kan vara lite byråkratiska ibland.
  • Avsätt en hel dag, det finns oerhört mycket spännande att titta på. Missa inte Trianon som ligger i slottsparken. Där finns bland annat en pittoresk gård med små hus med halmtak och en trädgård anlagd av Marie-Antoinette. 

Att ta sig hit

Pendeltåget RER C med ändhållplats St-Quentin-en-Yvelines går hela vägen till Versailles. Resan tar 40 minuter och från stationen är det ungefär 20 minuters promenad. Biljetten kostar €7,10 för vuxna, barn mellan 4 och 10 betalar €3,50. De säljs där metrobiljetter säljs, enklast är det att köpa dem i de biljettautomater som finns uppställda på samtliga stationer. Ladda gärna ner RATPs app för realtidsinformation som finns i App Store och i Google Play.

Andra utflykter

Det finns fler härliga ställen att åka till, eller vad sägs om Champagne, Normandie eller slottet Chantilly?

Trevlig resa!

PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *