20-åringens bästa tips

Gustav är Clara och Sophies äldsta kusin. Han och hans bror Oskar är halvsvenska, halvfranska och bor i Schweiz. Deras familj har en lägenhet i samma hus som jag så de spenderar mycket tid i Paris och har haft gott om tid att upptäcka nya favoriter. Adresserna finns i länkarna. Oskars tips kan du läsa här. Claras och Sophies.

Att göra
Ateljéer Lumières
En före detta fabrik som har omvandlats till ett digitalt konstmuseum. Bland annat har museet visat Van Gogh och Gustav Klimt. Observera att det endast går att köpa biljetter på nätet och inte på plats.

Musée Bourdelle
Skulptören Antoine Bourdelle föddes i mitten av 1800-talet och jobbade många år som medhjälpare åt Auguste Rodin men han var också lärare åt bland annat Bror Hjort. Han finns representerad vid Nationalmuseum såväl som i Waldermarsuddes park och vid Moderna Museet. Han hade dessutom en egen karriär. Museet är inhyst i hans ateljé och är inte bara en av 20-åringens favoriter utan även Claras.

Concièrge
Medeltida kungligt slott som också har tjänat som fängelse för Marie-Antoinette. I samma kvarter på Ile de la Cité ligger även Saint-Chapelle, ett kungligt kapell värt en omväg.

Grand Palais
Det gigantiska komplexet som är byggt i beaux-artsstil är en av mina favoriter också. Det byggdes som en utställnings- och mässhall inför världsutställningen 1900 men har också fungerat som bland annat militärsjukhus och arena för fäktnings-VM (2010) och är idag bland annat ett museum. En gång om året förvandlas palatset till en hopparena när Hermes årliga turnering, Saut Hermes, går av stapeln. Här finns också ett konstmuseum, Petit Palais, och en vetenskapsmuseum.

Utsikten från Trocadero.

Trocadero
När man googlar Trocadero kommer det nästan uteslutande upp träffar om läskedrycken men det här, det är det riktiga Trocadro. Ett enormt komplex  som bland annat rymmer Musée de l’homme om människans utveckling men det fina med Trocadero är utsiktsplatsen med utmärkt utsikt mot Eiffeltornet. Titta ut över nejderna, ta en kaffe eller ät lunch. Här finns även goda skatemöjligheter för alla skejtande kids. Här finns med andra ord allt.

Butiker
Shakespeare & Co
Boklådornas bokhandel med fantastisk historia. Den grundades 1919 och har varit en samlingspunkt för engelskspråkiga författare så som Joyce, Hemingway, Stein, Fitzgerald och Eliot. Det är ett underbart litet hus där böckerna klär alla väggar. Butiken har till och med en butikskatt. En bokhandel som verkligen är värd ett besök.

Le Bon Marché och Galeries Lafayette
Den svenska kronan är svag jämfört med euron så räkna inte med att göra några fynd men det bör inte hindra dig från att besöka två av Europas äldsta och anrikaste varuhus. En riktig upplevelse. På Bon Marché finns en inte så blygsam julavdelning som öppnar redan i början av september och dessutom möjlighet till seriös lyxshopping. På Galeries La Fayette kan den som törs gå ut på en gång med glasgolv i den stora kupolen och njuta av arkitekturen och blicka ut över parfymavdelningen 16 meter under dig. Det är tydligen jättekul, kön är alltid väldigt lång.
Bon Marché ligger på 24 Rue de Sèvres i sjunde.

Äta och dricka
Café Livres
Ett kafé eller ett bibliotek? Båda faktiskt. Det är bara att ta ner en bok och läsa medan du äter eller fikar.

Le Tricyle
Veganrestaurang.

Maison Sauvage
Restaurang och vinbar öppet från 07.00 och ända till 02.00 alla dagar.

Bijou
Moderna gourmetpizzor.

Daroco Bourse
Daroco finns på två platser, i 16:e och i andra. Gustavs favorit är Daroco Bourse som ligger i andra. De serverar klassiska italienska pizzor.

Hakata Ramen Choten
Traditionell ramen. Det finns två restauranger; en vid Hallarna, Les Halles och en vid operan. Adresser:
6 Rue de la Grande Truanderie, 75001 Paris
53 rue des Petits-Champs, 75001 Paris

Gabylou 
Mysig restaurang med traditionell fransk mat, anpassad efter årstiderna.