Glutenfri i Paris – funkar det?

Många har celiaki och ett behov av glutenfri kost men hur funkar det i Paris, går det att äta glutenfritt? Olivia, som har celiaki, reste till Paris för att kolla läget.

Olivia fick diagnosen celiaki när hon var sex år. Det hindrade inte henne från att njuta av mat, vad är det som säger att det är gluten som gör maten god? Hon har därför bestämt sig för att inte låta sjukdomen begränsa henne. I somras åkte hon till kompisen Sophie som läser franska i Paris, utan egen mat i bagaget. Så här gick det.

Inget glutenfritt alternativ hos Air France

Jag och min kompis flög Air France ner. De hade ingen särskild, glutenfri kost. Medan övriga resenärer fick chokladbröd och en kaka, fick jag ingenting. Ett tips är därför att ta med sig någon form av frukost till planet. För den som missar det så finns det butiker på flygplatsen Charles de Gaulle. Där passade vi på att fylla magen med frukt och nötter. Där fanns även andra, mer matiga alternativ som plocksallad och färdigrätter. Det finns även en sushirestaurang på flygplatsen, ett bra alternativ för den glutenintoleranta, dock är inte sojan glutenfri.

Glutenfri jakt på Paris restauranger

Galette – en bra lösning för den glutenintolerante

Lunchen första dagen blev galette på Crêperie Des Arts. Det är en otroligt bra rätt för oss med celiaki. Då behöver vi inte be om särskilda alternativ och ställa jobbiga frågor. Galetter görs på bovete, till skillnad från crêpes, och är naturligt glutenfri. Kolla noga att det är just en galette och inte en savory crêpe du beställer, de innehåller gluten.

Exteriör crêperie med glutenfri mat

Hamburgerkedjor – inget alternativ

Eftersom jag och min kompis Thea är studenter tänkte vi komma billigt undan och ta med oss lunch från McDonalds eller Burger King och sätta oss i Jardin du Luxembourg. Vi blev väldigt förvånade när vi insåg att ingen av de stora kedjorna hade glutenfritt bröd.

Däremot hittade jag Le Choupinet som erbjöd två sorters glutenfria pastarätter men eftersom vi ville äta billigt fick vi nöja oss med att äta risotto på en restaurang jag inte kan rekommendera. Däremot är risotto en bra rätt för den som letar efter glutenfritt.

Glutenfri på bouillon – en fullträff

Vi åt middag på Bouillon Julien, en väldigt typisk fransk bistro som dessutom har mycket prisvärd mat. Här kan man hitta flera glutenfria rätter, bland annat kött och potatis. Mitt Paris har skrivit om bouilloner tidigare. Du kan läsa mer om maten och upplägget här.

Meny, vin, glas från Bouillon Julien

Kinesiskt – ett bra alternativ

Det finns ofta gott om glutenfri mat på kinesiska restauranger. Vi åt lunch på en otrolig kinesisk restaurang som hette X Lagrange. Jag är inte helt säker på att den ”crispy duck” jag åt, som var väldigt god, var glutenfri men jag uppfattade det som att det krispiga kom från att de hade stekt ankan i sitt skinn, och inte från en mjölbaserad panering.

Jag sköter min celiaki noggrant och därför klarar jag av att då och då få i mig en liten mängd gluten, om du är mer känslig tycker jag att du alltid, även på X Lagrange, dubbelkolla att maten är glutenfri.

Glutenfri kyckling, soja

Glutenfri kost i mathyllorna, finns det?

Senaste gången jag var i Paris, 2013, upplevde jag det som att ingen verkade veta vad glutenfritt är och att det varken gick att hitta på restauranger eller i butiker. Inför den här resan hade jag goda förhoppningar om att det hade förändrats – men det hade det inte.

Jag bad min kompis som jag var och hälsade på att fråga personalen efter ”något glutenfritt, typ bröd”. Hon ställde frågan både på franska och på engelska men affärsbiträdet bara skakade på huvudet och sa att han inte visste vad det var. Jag hittade glutenfri spagetti, men inget annat. Det var som om celiaki inte existerar.

Glutenfri pasta i kartonger, blå och gröna

Jag kollade ungefär tio affärer av olika storlekar och kan konstatera att Paris har stor förbättringspotential vad gäller det glutenfria sortimentet. Till och med Carrefour, Frankrikes variant av ICA, hade ett väldigt litet sortiment, även om det gick att hitta glutenfritt bröd där.

Fem tips för glutenfri kost i Paris

  • Ät många galetter
    Det är otroligt gott och otroligt enkelt för oss med celiaki. Älskar att för en gång skull känna mig okomplicerad och spontan.
  • Laga mat hemma
    Om ni planerar att laga egen mat så har Carrefour färdiga galetter, de finns i kylen på de lite större butikerna.
  • Ta med från Sverige
    Ta med bröd eller liknande produkter som du vill ha glutenfritt. Inte jättekul att behöva tipsa om det, men än så länge kan man inte bara anta att hitta även basala grejer som bröd. Saker jag kunde hitta som glutenfritt var typ endast pasta och galetterna på Carrefour som jag upptäckte i Nice förra året.
  • Förbered dig
    Kolla upp menyerna på restaurangerna i förväg, inte kul att springa runt och leta allergivänligt när man är hungrig. Det bästa är att göra det i Google Maps, redan hemma i Sverige, och markera många alternativ. Då är det bara att hala upp telefonen när man blir lite hungrig. Kolla också upp den här länken – här finns 30 tips på bra restauranger för oss med celiaki. Dock behöver man en lite större plånbok än studentens på flera av ställena.
  • Njut av den franska bistromaten
    Mycket av den traditionella franska maten innehåller inte gluten. De serveras en hel del kött, potatis samt fisk och skaldjur. Och dessutom är vin och ost glutenfritt, vilket egentligen är det enda man behöver för att uppleva den franska kulturen.

Trevlig resa,

Olivia

Adresser till Olivias tips:

Crêperie des Arts:

27 Rue Saint-André des Arts, 75006 Paris

Instagram: @creperie_des_arts

Le Choupinet:

58 Bd Saint-Michel, 75006 Paris

Instagram: @lechoupinetparis

Bouillon Julien:

16 Rue du Faubourg Saint-Denis, 75010 Paris

Instagram: @bouillonjulienparis

X Lagrange:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *