Drömmer du om att göra Paris men har en något mager plånbok? Det går hur bra som helst att ha en bra semester i Paris, även om plånboken är tunn. Här är några tips på hur:
Maten som är snäll mot plånboken
Fransmännen älskar bröd och för den som inte räds ljusa bröd finns både baguetten och croissanten som kan förgylla din morgon. Baguetterna kostar ungefär 1,50 och köps med fördel på ett bageri – boulangerie. En croissant kostar mellan en och två euro. På många av bagerierna kan du även köpa kaffe så med baguetten under armen och koppen i handen är det bara att gå ut och hitta en parkbänk.
Att äta gående är totalt oacceptabelt i Frankrike, förutom vid ett tillfälle. När du lämnar bageriet med din baguette är det första som du ska göra att bita av Le quignon, den spetsiga änden av baguetten. Det hör liksom till.
Ofta kan du finna både billigare baguetter och croissanter i livsmedelsbutikerna, exempelvis Franprix och Monoprix, men dessa är industriellt tillverkade och oftast inte lika goda. De absolut bästa croissanterna finner du här.
För dig som nöjer dig med en slät kopp till frukost så hittar du en i alla restauranger. Den kostar ungefär 1 euro om du står i baren och 2 om du vill sitta ner.
Lunchen
Till lunch kan du ta ytterligare en sväng till bageriet. Vid lunchtid dignar diskarna av små pajer, kalla pizzabitar och ett stort urval av smörgåsar. Dessa görs på en halv baguette och så gott som alltid finns det gruière, gruière och skinka, ägg och tonfisk men många har ofta fler smaker. Baguetterna är nygräddade och kostar oftast mellan tre och fyra Euro. Även pizzabitarna är billiga, runt två Euro.
Middagen som får plånboken att le
Det kan ju vara lite trevligt att insupa lite av atmosfären åtminstone vid middagen. Det finns gott om billiga restauranger men långt ifrån alla är bra. Min dotter Clara gick tvåan i gymnasiet vid Svenska skolan i Paris och har koll på billiga restauranger som dessutom är bra. Du hittar hennes tips här.
För den som inte har något emot att äta på en kedja så finns Frankrikes svar på den amerikanska snabbmaten; Hippopotamus (som för övrigt betyder flodhäst). Här serveras de franska klassikerna såsom råbiff, steak au poivre, ost- och skinktallrik och salade landaise. En stek kostar 15 till 20 euro och en sallad runt 15.
Men bättre är det att äta på en ”bouillon”. Från början, i slutet av 1800-talet, var det restauranger för fattiga arbetare. Här fick man ordentlig mat för en billig penning. Maten är nog ungefär den samma då och priserna är löjligt låga. Dessutom är lokalerna bevarade och mycket fina. Det finns ett antal bouilloner.
Kolla här:
Du hittar tre stycken här och några andra här.
Och här hittar du mer information om bouillons.
Kulturen som skonar plånboken
Det finns gott om museum med fri entré varje dag året runt men det finns även museum som erbjuder fri entré vid vissa tider eller vissa dagar. Det går faktiskt att komma in gratis på både Musée d’Orsay, Louvren och triumfbågen om du bara väljer rätt dag. Många museum har fri entré för personer upp till 26 år. Här finner du en lista på museum med fri entré. Glöm inte att förhandsboka, det brukar vara trångt.
Paris kryllar av biografer och många av dem ligger på de stora avenyerna och boulevarderna. Bland annat finns det många på Boulevard Saint-Germain och på Champs-Elysées. Det är faktiskt superhärligt att gå på bio i Paris. Och oftast ganska billigt. Många av biograferna erbjuder billigare biljetter före klockan 12.00 och andra har rabatterade priser på onsdagar. Vissa erbjuder ett rabattkort som hela sällskapet kan dra nytta av redan vid första besöket. När vi senast gick på bio, A Star is Born, gick hela kalaset på runt 20 euro för tre personer. Normalt är fullpris cirka 12 euro.
Om du inte behärskar franska, ska du hålla utkik efter ”VO”, det betyder att filmen är på originalspråket och textad på franska. Står det ”VF” så betyder det att det är den franska versionen. Dubbad med andra ord. Här hittar du bioprogrammet.
Det viktigaste av allt är faktiskt gratis
Paris upptäcker man egentligen genom att inte göra något – eller med andra ord genom att bara vara, strosa runt och upptäcka vardagen. Det är ambiancen som gör Paris och den infinner sig när och där du minst anar det. Ut och strosa på gatorna, upptäck olika områdens specifika karaktär och var beredd. Jag har skrivit ett inlägg om varför vi egentligen gillar Paris – Ambiancen.
- Från Louvren till Triumfbågen
- I Marais
- I Quartier Latin och i Jardin du Luxembourg
- Från Louvren, genom Montmartre och upp till Sacre Coeur
- Från Eiffeltornet till Musée D’Orsay
- Längs med Seine
- Från Parc des Buttes Chaumont i 19:e, förbi Edith Piafs födelsehus, vidare ner till Père Lachaise där hon ligger begravd och vidare ner till Place de la Bastille
När fötterna ger upp funkar tunnelbanan utmärkt. En enkel resa kostar 1,20 om du köper ett häfte med tio biljetter. Om du anländer med flyg är både det bästa och billigaste sättet att ta sig in till stan att ta pendeltågen, RER.
Boende för plånboken
Det är inte helt billigt att bo i Paris och det är viktigt att väga läge mot pris. Fyra stationer med tunnelbanan kan vara 20 till 30 minuter. Ibland, under semestertider, är det möjligt att bo riktigt bra till en billig peng i affärskvarteren vid La Défence. Ett bra alternativ till hotell är vandrarhem men där kan kvaliteten verkligen vara dålig. Ett annat alternativ är givetvis Airbnb. Men, som sagt, kolla läget ordentligt så att inte semestern bara blir en lång transportsträcka mellan olika turistmål. Bloggen Offbeat Escapades har skrivit ett inlägg om billigt boende i Paris. Det är dagsfärskt, skrivet 2022. Kolla in det.
Mer info om billigt turistande i Paris
För dig som vill ha fler tips på hur du semestrar billigt i Paris finns turistbyråns sida Paris à petits prix.
PST! Dela gärna inlägget men om du vill låna delar eller hela texten, läs mer här först.